MUZIUM MASJID SULTAN ABDULLAH PEKAN PAHANG DAN USAHA MEMPERKASAKAN PEMIKIRAN ISLAM DI MALAYSIA - Ahmad Farid Abdul Jalal; Abdullah Yusuf; Ahmad Faisal Abd Hamid; Rahimin Affandi Abd Rahim (TEMALI : Jurnal Pembangunan Sosial, 2019)
Tulisan ini membahas tentang masjid yang berfungsi juga sebagai museum. Hal ini disandarkan pada pemiikiran bahwa pendidikan Islam moden akan menjadi lebih berkesan apabila digunakan melalui mekanisme muzium. Pengkaji moden telah mengakui hal ini sehingga mereka menekankan peri pentingnya diterapkan  pedagogi pendidikan berasaskan muzium. Keberkesanan ini berpunca daripada kelebihan pendidikan berasaskan muzium yang memungkinkan pengunjung memahami sesuatu fakta melalui pembuktian objek/artifak dan bukannya secara teori absrak sepertimana dipelajari di sekolah. Jadi, berasaskan pada latarbelakang ini, kajian ini akan melihat sumbangan MMSAPP (Muzium Masjid Sultan Abdullah Pekan Pahang) yang dianggap sebagai semi institusi pendidikan dalam memperkasakan pemikiran Islam. Sifatnya agak unik memandangkan MMSAPP adalah satu-satunya institusi muzium Islam yang membawa konsep muzium–masjid.