MENINGKATKAN KEMAHIRAN MENGENAL HURUF DALAM KALANGAN MURID-MURID PRASEKOLAH DI SEKOLAH BERDASARKAN PENDEKATAN GAMBARAN VISUAL - Kamalawati Dolhan; Dyg Putri Awg Mahbi; Yusop Hj. Malie (ICoTE Proceedings, 2018)
Kajian ini merupakan satu tinjauan awal tentang keberkesanan gambaran visual dalam pengajaran dan pembelajaran mengenal huruf di sekolah prasekolah. Reka bentuk kajian ini ialah berdasarkan kuasi eksperimen dengan menggunakan ujian pra-ujian pos. Kumpulan murid prasekolah yang terlibat diberi dua set ujian pra iaitu mengenal huruf dan ujian pasca mengenal huruf, seterusnya kumpulan murid prasekolah ini diajar topik mengenal huruf dengan strategi gambaran visual. Seramai 22 orang murid-murid prasekolah akan terlibat sebagai responden dalam kajian ini. Hasil kajian yang telah dijalankan mendapati gambaran visual berkesan dan berjaya meningkatkan kemahiran murid dalam mengenal dan menulis abjad A hingga Z dengan baik. Cadangan kajian daripada dapatan kajian difokuskan kepada tenaga pengajar, pendedahan pembelajaran interaktif dalam kalangan guru-guru sekolah kebangsaan, pengalaman yang mereka miliki tentang model dan kesediaan guru-guru untuk melaksanakan pembelajaran interaktif berdasarkan visual dalam proses pengajaran mereka.