TEORI-TEORI KEWARGANEGARAAN KONTEMPORER - Nurvenayanti, Intan (Jurnal Ilmiah Ilmu Sosial, 2016)
Kajian ini merupakan ulasan teoritik mengenai teori-teori kewarganegaraan. Adapun tujuan utama dalam kajian ini adalah mengulas gagasan kewarganegaraan pada masa awal sampai pada masa kontemporer dan memaknai perkembangan kewarganegaraan di dunia. Analisis yang digunakan adalah deskriptif kualitatif. Gagasan kewarganegaraan pada awalnya memang selalu merujuk kepada peradaban Yunani kono (Polis/Negara Kota) sebagai cikal bakal lahirnya konsep Civics dan Citizens. Konsep kewarganegararan mengalami perkembangan dari masa kemasa, tetapi pada kenyataanya konsep ini selalu berusaha menjelasakan individu warganegara dalam kedudukannya sebagai rakyat, peduduk, atau seoarang warganegara dan dihubngkan dengan kedudukan dan fungisnya dengan negara dan pemerintahan.