JABR DAN IKHTIYAR DALAM PEMIKIRAN M. QURAISH SHIHAB - Joni Harnedi (Majalah Ilmu Pengetahuan dan Pemikiran Keagamaan Tajdid, 2017)
Artikel ini berupaya untuk menyajikan corak pemikiran dan penafsiran M. Quraish Shihab dalam persoalan Jabr dan Ikhtiyar. Persoalan Jabr dan Ikhtiyar merupakan salah satu persoalan utama yang dibicarakan dalam Ilmu kalam. Perdebatan yang panjang terhadap Jabr dan Ikhtiyar yang pada mulanya melahirkan dua aliran yang bertentangan, yaitu Jabariyah dan Qadariyah, selanjutnya ada Muktazilah yang melanjutkan dan megembangkan faham Qadariyah serta al-Asy’ariyah sebagai penengah antara fahaman Jabariyah dengan fahaman Muktazilah. Perberbedaan dan pertentangan dalam memahami beberapa isu dalam Ilmu Kalam karena berlainan kaedah atau manhaj mereka memahami matan Hadith dan al-Quran yang berhubungan dengan isu-isu yang mereka tidak mempunyai kata sepakat. Dalam hal inilah Shihab sebagai ulama Tafsir dilihat dalam tulisan ini. Sebagai ulama tafsir tentunya penafsirannya terhadap ayat-ayat al-Quran punya kecenderungan atau corak penafsiran.