Ø¶Ø±ÙˆØ±Ø§Øª Ø§Ù„Ø¬Ù‡Ø§Ø¯ ÙˆØ£Ù‡Ø¯Ø§ÙÙ‡ ÙÙŠ Ø§Ø¥Ù„Ø³Ø§Ù„Ù… - Moftah, Mohamed Omar; Mousa, Abdussomad; Dawelnou, Elsaddig (De Jure: Jurnal Hukum dan Syari'ah, 2012)
Melalui jihad, dalam Islam, manusia tidak pernah dipaksa untuk mendkong kepercayaannya seperti yang digambarkan oleh orang-orang Timur dan para penulis barat.Â Â  Ini kerana cubaan-cubaan dari Barat yang tidak mempercayai dan tidak senang akan konsep tersebut, yang menular dalam hubungan individu dan kumpulan seperti mana di kalangan negeri dan negara sekitarnya; itulah hasil racun yang ditabur oleh media barat tentang jihad. Tujuan jihad, pada mulanya ialah membuang kuasa seseorang ke atas seseorang yang lain, dan pemujaan seseorang ke atas yang lain. Â Individu kemudiannya menjadi bebas untuk memilih kepercayaan yang mereka mahu. Dalam Islam, tujuan jihad adalah menghentikan penyerang, memaksa ketua yang zalim untuk berhenti, menyokong yang benar, dan membolehkan seseorang yang tidak mendapat keadilan untuk mendpatkan semula haknya. Itulah tujuan-tujuan jihad yang murni dan luhur. Oleh itu, adalah perlu untuk kita bergantung kepada kaedah pencerakinan dan penyimpulan dalam menganalisa ayat Al-Qurâ€™an dan apa yang telah dikembangkan oleh Sunnah yang suci.Ø£Ù† Ù…ÙÙ‡ÙˆÙ… Ø§Ù„Ø¬Ù‡Ø§Ø¯ Ø§Ø¨ØªØ¯Ø§Ø¡ Ù‡Ùˆ Ø¥Ø²Ø§Ù„Ø© ØØ§ÙƒÙ…ÙŠÙ‡ Ø§Ù„Ø¨Ø´Ø± Ù„Ù„Ø¨Ø´Ø±ØŒ ÙˆØ¹Ø¨ÙˆØ¯ÙŠØ© Ø§Ø¥Ù„Ù†Ø³Ø§Ù† Ù„Ø¥Ù„Ù†Ø³Ø§Ù†ØŒÙˆØªØ±Ùƒ Ø§Ø£Ù„ÙØ±Ø§Ø¯ Ø£ØØ±Ø§Ø±Ø§Ù‹ Ø§Ù„Ø®ØªÙŠØ§Ø± Ø§Ù„Ø¹Ù‚ÙŠØ¯Ø© Ø§Ù„ØªÙŠ ÙŠØ±ÙŠØ¯ÙˆÙ†Ù‡Ø§ Ø¨Ù…ØØ¶ Ø¥Ø±Ø§Ø¯ØªÙ‡Ù… ØŒ Ø£Ù„Ù† Ù‡Ø¯Ù Ø§Ø¬Ù„Ù‡Ø§Ø¯ ÙŠÙ Ø§Ø¥Ù„Ø³Ø§Ù„Ù… Ù‡Ùˆ Ø±Ø¯Ø¹ Ø§Ù…Ù„Ø¹ØªØ¯ÙŠ ÙˆÙƒÙ Ø§Ù„Ø¸Ø§Ù…Ù„ ÙˆÙ†ØµØ±Ø© Ø§ØÙ„Ù‚ ÙˆØ§Ø¥Ù„Ù†ØµØ§Ù Ù„Ù„Ù…Ø¸Ù„ÙˆÙ… ØŒ Ù„Ø°Ù„Ùƒ ÙƒØ§Ù† Ù…Ù† Ø§Ù„Ø¶Ø±ÙˆØ±ÙŠ Ø§Ø§Ù„Ø¹ØªÙ…Ø§Ø¯ Ø¹Ù„ÙŠ Ø§Ù…Ù„Ù†Ù‡Ø¬ Ø§Ù„ØªØÙ„ÙŠÙ„ÙŠ ÙˆØ§Ø§Ù„Ø³ØªÙ‚Ø±Ø§Ø¦ÙŠ ÙŠÙ ØØªÙ„ÙŠÙ„ Ø¢ÙŠØ§Øª Ø§Ù„Ù‚Ø±Ø¢Ù† ÙˆØ§Ù„Ø³Ù†Ø© Ø§Ù„Ù†Ø¨ÙˆÙŠØ©ØŒ ÙˆÙ…Ù† Ø£Ù‡Ù… Ù†ØªØ§Ø¦Ø¬ Ù‡Ø°Ù‡ Ø§Ù„ÙˆØ±Ù‚Ø© Ø§Ù„Ø¨ØØ«ÙŠØ© Ù‡ÙŠ Ø¥Ù† Ø§Ù„Ø¬Ù‡Ø§Ø¯ Ù‡Ùˆ Ø¥Ø¹Ø§Ù„Ø¡ ÙƒÙ„Ù…Ø© Ø§Ù‡Ù„Ù„ ÙÙŠ Ø§Ø£Ù„Ø±Ø¶ ÙˆØ¥Ù‚Ø±Ø§Ø± Ù…Ù†Ù‡Ø¬Ù‡ ÙÙŠ Ø§Ù„ØÙŠØ§Ø© ÙˆØÙ…Ø§ÙŠØ© Ø§Ù„Ù…Ø¤Ù…Ù†ÙŠÙ† Ù…Ù† Ø£Ù† ÙŠÙØªÙ†ÙˆØ§ Ø¹Ù† Ø¯ÙŠÙ†Ù‡Ù… ØŒ ÙˆØºØ±Ø¶ Ø°Ù„Ùƒ Ø±ÙØ¹ Ø§Ù„Ø¸Ù„Ù… Ø¹Ù„ÙŠ Ø¨ÙŠÙ† Ø§Ù„Ø¨Ø´Ø±ØŒ Ø£Ù„Ù† Ø§Ø£Ù„Ù…Ø© Ø§Ù„ÙŠØª ØØªØ³Ù† ØµÙ†Ø§Ø¹Ø© Ø§Ù…Ù„ÙˆØª ÙŠÙ‡Ø¨ Ø§Ù‡Ù„Ù„ Ù‡Ù„Ø§ Ø§ØÙ„ÙŠØ§Ø© Ø§Ù„Ø¹Ø²ÙŠØ²Ø© ÙŠÙ Ø§Ù„Ø¯Ù†ÙŠØ§ ÙˆØ§Ù„Ù†Ø¹ÙŠÙ… Ø§Ø®Ù„Ø§Ù„Ø¯ ÙŠÙ Ø§Ø¢Ù„Ø®Ø±Ø© ØŒ ÙˆÙ…Ø§ Ø§Ù„ÙˆÙ‡Ù† Ø§Ù„Ø°ÙŠ Ø£Ø°Ù„Ù†Ø§ Ø£Ø§Ù„ ØØ¨ Ø§Ù„Ø¯Ù†ÙŠØ§ ÙˆÙƒØ±Ø§Ù‡ÙŠØ© Ø§Ù…Ù„ÙˆØª ÙØ§Ø¹Ø¯ÙˆØ§ Ø£Ù†ÙØ³ÙƒÙ… Ù„Ø¹Ù…Ù„ Ø¹Ø¸ÙŠÙ… ÙˆØ§ØØ±ØµÙˆØ§ Ø¹Ù„Ù‰ Ø§Ù…Ù„ÙˆØª ØªÙˆÙ‡Ø¨ Ù„ÙƒÙ… Ø§ØÙ„ÙŠØ§Ø© .Â