TRADISI ABBARAZANJI BAGI MASYARAKAT DATARA: SALAH SATU BENTUK ATMOSFER KEAGAMAAN DAN PENGUATAN NILAI-NILAI ISLAM - Syamhari Syamhari (Al-Hikmah Journal for Religious Studies, 2019)
Tulisan ini mengkaji tentang Tradisi Abbarazanji pada Masyarakat Desa Datara sebagai salah satu bentuk tradisi Islam yang masih bertahan hingga sekarang ini. Bagi masyarakat Datara, abbarazanji merupakan tradisi yang mampu menjaga dan melestarikan semangat keagamaan di kampong tersebut. Terdapat beberapa hikmah dan makna yang terdapat dalam pelaksanaan tradisi abbarazanji antara lain adalah memperkukuh tali persaudaraan (silaturahmi) sesam warga, dan membumikan nilai-nilai islam, menularkan tradisi tersebut kepada generasi pelanjut sehingga senantiasa membentuk kehidupan bermasyarakat yang berasas pada nilai-nilai akhlak yang islami. Tradisi abbarazanji merupakan bentuk tradisi yang mengutamakan pada upaya memberikan pemahaman pada generasi muda dalam bentuk mewariskan akhlak-akhlak baik kepada genersai muda. Tradisi abbarazanji tidak hanya dilaksanakan setiap bulan maulid saja, tetapi juga dilaksanakan pada acara-acara sakral dalam keluarga, seperti acara kawinan, masuk rumah, a’mata-mata benteng dan lain-lain.