Dakwah di Nusantara dalam Budaya Masyarakat Jaringan - zulkiple abd ghani (Al-Hikmah: Jurnal Dakwah dan Ilmu Komunikasi, 2006)
Bila dihujahkan bahawa dunia sedang menuju kepada pembentulan "masyarakat super sekular" akibat kemunculan ICT dan proses globalisasi, ia pasti akan mencetuskan satu dimensi baru kepada kegiatan pendakwahan Secara teori, dakwah dianggap mempunyai upaya dinamik yang bercirikan beberapa kefleksibelan bagi menghadapi pelbagai perubahan dalam persekitaran sama ada secara evolusi atau revolusi. Kedinamikan dakwahselalunya dirujuk kepada tiga kerangka asas metodologi dakwah yaitu dakwah perlu disampaikan secara hikmah, mau'izah hasanah dan mujadalah hil ahsan. Dalam kerangka ini, sesuatu aktiviti dakwah dalam bentuk makro atau mikro dianggap berada dalam zon hikmah apabila objektif yang dikehendaki tercapai melalui kaedah yang dibenarkan. Walaupun begitu, dalam suasana perubahan yang berlaku secara berterusan