Qard Hasan Melalui Asnaf Al-Gharimin - Mahadi Bin Mohammad; Wan Mohd Khairul Firdaus; Engku Muhammad Tajuddin; Daud Ismail; Syed Mohd Azmi (Media Syari'ah, 2017)
Al-Gharimin merupakan salah satu daripada delapan asnaf yang berhak menerima zakat. Pada zahirnya, al-gharimin didefinisikan sebagai orang yang berutang. Namun, asnaf al- gharimin ini telah didefinisikan dengan berbagai tafsiran oleh para fuqaha klasik dan kontemporari. Kesan daripada perbedaan definisi ini menyebabkan pengagihan zakat melalui asnaf ini dilaksanakan secara meluas. Di samping itu, perubahan zaman dan kondisi saat ini menuntut suatu transformasi dalam perkembangan asnaf al-gharimin bagi menjawab keperluan sosioekonomi masyarakat Islam hari ini. Oleh itu, penelitian ini mencadangkan pelaksanaan qard hasan (pinjaman berkebajikan tanpa riba) kepada golongan yang memerlukan berasaskan asnaf al-gharimin. Penelitian ini memfokuskan kepada dua perkara utama. Pertama, mengenal pasti definisi-definisi al-Gharimin dari perspektif fuqaha. Kedua, menganalisis definisi al-gharimin untuk dijadikan sebagai asas pelaksanaan qard hasan. Penelitian ini berbentuk penelitian perpustakaan. Melalui analisis tekstual, penelitian ini cuba meneliti pandangan fuqaha melalui kitab klasik dan kontemporari bagi melihat asas dan sandaran bagi agihan al-Gharimin dalam bentuk pinjaman kewangan. Pandangan ini seterusnya akan dinilai melalui perspektif maslahat dan maqasid syariah. Penelitian ini mendapati terdapat pelbagai definisi yang didukung oleh para fuqaha terhadap asnaf al-gharimin. Implimentasi penelitian juga mendapati terdapat ruang yang luas dalam menginovasi asnaf al-gharimin kepada pinjaman kewangan berbentuk qard hasan. Dengan pelaksanaan pinjaman keuangan berbentuk qard hasan ini diharap dapat menyumbang kepada perkembangan ekonomi umat Islam dan keberlanjutan pusat-pusat zakat di Malaysia.