Diskursus Turath dalam Pemikiran Arab-Islam Kontemporer: Suatu Pendahuluan - Ahmad Effendi (Tafhim Al-'Ilmi, 2017)
Turath telah mencakup pelbagai bidang ilmu yang merupakan manifestasi dari pemahaman manusia terhadap wahyu. Pemahaman ulama klasik terhadap wahyu telah melahirkan ilmu rasional keagamaan mahupun ilmu keagamaan murni, sehingga antara wahyu dengan turath mempunyai hubungan yang amat kuat. Tidak ada turath yang berdiri sendiri, melainkan senantiasa berkaitan dengan wahyu dan faktor sosial yang terus melingkunginya. Maka, turath merupakan landasan bagi mencapai kemajuan dan landasan dalam menghadapi tuntutan modern. Kata Kunci: Turath, Pemikiran Arab-Islam, Kontemporer.