PERAN MAJLIS PUSAT PERTUBUHAN-PERTUBUHAN BUDAYA MELAYU SINGAPURA DALAM FESTIVAL TARI SERUMPUN - Mr. RAJA ALFIRAFINDRA (Joged, 2012)
ABSTRACT Majlis Pusat Pertubuhan-Pertubuhan Budaya Melayu Singapura, merupakan satu di antara badan-badanBudaya Melayu yang tertua di Singapura. Sebelumnya dikenal Sriwana yang telah membuktikan danmemainkan peran dalam mengetengahkan warisan budaya Melayu di Singapura dari tahun 1955 sampaisekarang. Kedua badan ini berjalan seirama sesuai dengan peran masing-masing guna mengangkat martabatmasyarakat Melayu di Singapura. Sriwana dalam kehadirannya lebih memokuskan pada kesenian baik tari,musik, dan teater, sedangkan Majlis Pusat Pertubuhan-Pertubuhan Budaya Melayu Singapura lebihmenekankan pada pelestarian kegiatan keagamaan, kebangsaan, dan kebudayaan yang merupakan identitasbudaya Melayu.