Book Review: Mencari format baru pendidikan Islam di Indonesia - Agus Umar (Al Maktabah, 1999)
Buku ini terasa menarik untuk dibaca, karena persoalan pendidikan Islam hingga kini masih menyisakan pelbagai problema pelik. Lebih-lebih lagi buku ini ditulis oleh seorang yang betul-betul ahlinya melalui pengalaman dan pergumulan panjang selama hidupnya, seorang pakar dan Guru Besar Pendidikan Islam yang kini dipercaya oleh bangsa Indonesia menjadi Menteri Agama dalam Kabinet Reformasi Pembangunan. Kata Kunci: Reorientasi Pendidikan Islam; Indonesia