MOTOR BAKAR SUDU-SUDU PUTAR - Hidayat, Wahyu (RESULTAN : Jurnal Kajian Teknologi, 2011)
Motor bakar sudu-sudu putar merupakan motor generasi baru yang keberadaanya masih sebatas konsep. Sistem kerjanya adalah mengadopsi dari motor bakar piston namun mekaniknya adalah compressor sudu-sudu luncur. Secara teknis merupakan perpaduan antara mekanik compressor sudu-sudu luncur namun langkah dan proses kerja disesuaikan sama dengan motor bakar piston empat langkah. Bila persyaratan langkah dan proses kerja yang dapat dipenuhi oleh motor bakar sudu-sudu putar maka motor bakar sudu-sudu putar dapat bekerja dan beroperasi seperti motor bakar lainnya. Perbedaan kerja dengan motor bakar piston adalah bila motor bakar piston bekerja secara periodic sedangkan motor bakar sudu-sudu putar bekerja hampir terus-menerus mendekati kontinu mirip system kerja motor Wankel. Bahkan hampir sama dengan motor turbin gas atau mesin pancar gas/jet yang bekerja secara terus-menerus atau kontinu penuh.