Permodelan Kurva Ban Berparameter Mekanik Menggunakan Fungsi Bezier - M. SABRI (Jurnal Dinamis, 2014)
ABSTRAKKajian ini menguraikan model kurva ganda yang membangun selongsong untuk analisisgetaran bebas ban radial. Model dibentuk berdasarkan teori selongsong dengan deformasigeser turunan tinggi. Geometri ban dan medan gerak perubahan bentuknya diwujudkanberdasarkan kaedah polynomial Bezier dalam koordinat kurva linier orthogonal, dan kaedahRitz digunakan untuk menghitung frekuensi natural ragam perubahan bentuk ban. Hasilnyamenunjukkan bahwa kaedah ini memberikan perubahan bentuk yang lebih tepat, terkumpullebih cepat dan tidak memerlukan waktu eksekusi lama dibanding dengan metode elemenhingga tegangan geser benda solid turunan pertama. Kaedah ini menunjukkan juga jejak akibatdari beberapa parameter fisik seperti tekanan angin ban, massa tapak terhadap frekuensinatural ban.Kata kunci: Getaran bebas, ban, Polinomial Bezier.