ا لمجا ز و ا لحقيقة بعد ا لتنقيح - علي ا لحسن (Buletin Al-Turas, 2006)
Pembahsan tentang hakikat dan majaz sebenarnya merupakan "barang" lama yan telah banyak dikaji para pakaar linguis dengan fokuspada hal-hal yang kecil (partikel) dann bukan yang pokok (universal). Kejumudan yang melanda kajian balaghah ini semenjak masa al-Sakakidan sesudahnya. Menjadikanya "kering" akan inspirasi baru. Hakikat daan majaz sebenarnya berjalan seiring dengan fungsi dan perannya masing-masingbaik dalam bahasa lisan ataupun tulis sebagai bentuk daripada keindahan bahasa dan karya sastra.