PENGARUH INFLASI, GROSS DOMESTIC PRODUCT, BIAYA OPERASIONAL DAN PENDAPATAN OPERASIONAL TERHADAP PROFITABILITAS PADA PERUSAHAAN PERBANKAN SYARIAH DI INDONESIA PERIODE 2012 - 2015 - Hestu Nugroho W; Krisnaldy Krisnaldy (JURNAL SeMaRaK, 2019)
ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan sebahagian daripada inflasi ke atas keuntungan (ROA) terhadap syarikat perbankan Islam di Indonesia untuk tempoh 2012 - 2015, untuk menentukan kesan separa antara keluaran dalam negara kasar ke atas keuntungan (ROA) terhadap syarikat perbankan Islam di Indonesia pada tahun 2012 - 2015, untuk menentukan kesan separa antara kos operasi dan pendapatan operasi ke atas keuntungan (ROA) dalam syarikat perbankan Islam di Indonesia dalam tempoh 2012 - 2015. Untuk menentukan kesan serentak antara inflasi, keluaran dalam negara kasar dan kos operasi dan pendapatan operasi ke atas keuntungan (ROA) ) di syarikat perbankan Islam di Indonesia untuk tempoh 2012 - 2015. Kaedah penyelidikan yang digunakan dalam kajian ini adalah analisis regresi berganda linear. Data yang digunakan dalam kajian ini menggunakan data sekunder yang diperoleh daripada penyata kewangan dan data bank Indonesia. Pemilihan sampel dalam kajian ini adalah syarikat perbankan Islam dari 2012 hingga 2015 yang termasuk dalam syarikat perbankan Islam. Hasil kajian menyatakan bahawa inflasi berubah-ubah dan keluaran dalam negara kasar sebahagiannya tidak memberi kesan ke atas pulangan aset manakala kos operasi berubah-ubah dan pendapatan operasi mempunyai kesan separa terhadap pulangan aset. Inflasi serentak, produk domestik kasar dan kos operasi dan pemboleh ubah pendapatan operasi mempunyai kesan ketara ke atas pulangan ke atas aset. Berdasarkan hasil koefisien penentuan bahwa variabel inflasi, produk domestik kasar dan biaya operasi dan pendapatan operasi mempunyai pengaruh 74,6%. Sementara baki 25.4% dijelaskan oleh faktor atau pembolehubah yang tidak diketahui yang tidak termasuk dalam analisis regresi ini, seperti nisbah hutang kepada aset, nisbah kecukupan modal dan lain-lain. Kata kunci  : inflasi, gross domestic product, biaya operasional dan pendapatan operasional, return on asset