“PENGARUH RETUURN ON ASSEETS (ROA), RETURN ON EQUITY (ROE), DAN EARNING PER SHARE (EPS) TERHADAP HARGA SAHAM PT BANK SINARMAS TBK PERIODE TAHUN 2011 – 2017 - Reza Octovian (JURNAL SeMaRaK, 2019)
ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk mengetahui bagaimana pengaruh ROA (X1), ROE (X2) dan EPS (X3) pada Harga Saham (Y) PT Bank Sinarmas Tbk 2011-2017. Kaedah penyelidikan yang digunakan adalah kaedah deskriptif dengan pendekatan kuantitatif. Penduduk dalam kajian ini adalah penyata kewangan PT Bank Sinarmas Tbk dan sampel yang digunakan adalah neraca dan penyata pendapatan untuk 2011-2017. Data diperoleh dari laman web IDX (www.idx.go.id) dan Bank Sinarmas (www.banksinarmas. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa Pulangan Aset Separa (ROA) mempunyai kesan positif dan tidak signifikan ke atas harga saham, dengan nilai signifikan 0.089. Sebahagian Pulangan Atas Ekuiti (ROE) mempunyai kesan positif yang ketara terhadap harga saham, dengan nilai signifikan 0.042. Sebahagian Pendapatan Semula (EPS) sebahagian besar mempunyai kesan positif yang signifikan terhadap harga saham, dengan nilai yang signifikan 0.008. Pada masa sama Return On Assets (ROA), Return On Equity (ROE) dan Earning Per Share (EPS) mempunyai kesan positif yang signifikan terhadap harga saham dengan nilai signifikan 0.023. Kata Kunci :  Return On Assets (ROA), Return On Equity (ROE), Earning Per Share (EPS) dan Harga Saham.