PENGARUH SET PELUANG INVESTASI, RASIO PEMBAYARAN DIVIDEN DAN BEBAN KEUANGAN TERHADAP PRICE BOOK VALUE PADA PERUSAHAAN MANUFAKTUR YANG TERDAFTAR DI BURSA EFEK INDONESIA PERIODE 2012 - 2016 - SUTIMAN SUTIMAN (JURNAL SeMaRaK, 2020)
ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan penentuan peluang pelaburan, nisbah pembayaran dividen dan leverage kewangan ke atas nilai buku harga dalam syarikat pembuatan dalam tempoh 2012-2016. Kaedah analisis yang digunakan adalah regresi liga berganda menggunakan program SPSS 20.0. Keputusan menunjukkan bahawa peluang pelaburan serentak, set peluang pelaburan dan leverage kewangan mempengaruhi nilai buku harga. Walaupun sebahagiannya menetapkan peluang pelaburan dan nisbah pembayaran dividen memberi kesan kepada nilai buku harga. Manakala leverage kewangan dan nisbah pendapatan harga tidak menjejaskan nilai buku harga. Kata kunci: investment opportunity set, dividend payout ratio, financial leverage, price book value