PERBANDINGAN EFFISIENSI BIAYA PADA BANK UMUM KOVENSIONAL (BUK) DAN BANK UMUM SYARIAH (BUS) DI INDONESIA TAHUN 2012-2016 - Yusran Daeng Matta (JURNAL SeMaRaK, 2019)
ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk menganalisis perbandingan atau perbandingan nilai keberkesanan kos di Bank Perdagangan konvensional atau biasanya disingkat BUK dan Bank Perdagangan Islam atau BUS di Indonesia untuk tempoh 2012-2016 menggunakan kaedah perhitungan Pendekatan Stochastic Frontier (SFA). Data yang digunakan dalam kajian ini diperolehi daripada laporan kewangan tahunan Bank Perdagangan konvensional dan Bank Perdagangan Islam untuk tempoh 2012-2016 dan data yang diperiksa dari setiap Bank ialah CAR, NPL / NPF, ROA, LDR / FDR terhadap BOPO. Populasi dalam kajian ini adalah bank-bank yang tersenarai di Bursa Saham Indonesia dan bank-bank yang memiliki sistem ganda, yaitu bank-bank yang beroperasi menggunakan sistem konvensional dan bank-bank yang menggunakan sistem Islam di Indonesia. Setelah melewati tahap pemilihan sampel berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan, terdapat lima Bank Umum Konvensional yang memenuhi kriteria sampling yaitu Bank BCA, Bank BRI, Bank Mandiri, Bank Mega, dan Bank Bukopin serta lima Bank Islam yaitu BCA Syariah Bank, BRI Syariah Bank, Bank Mandiri Syariah, Bank Mega Syariah dan Bank Bukopin Syariah. Teknik analisis yang digunakan dalam kajian ini adalah analisis kuantitatif dengan nisbah kewangan dan analisis regresi berganda linear yang bertujuan untuk mendapatkan kecekapan bank konvensional, kecekapan bank Islam dan perbandingan kecekapan antara bank konvensional dengan bank Islam dengan proses pengiraan statistik menggunakan program Stata12. Walaupun ujian asumsi klasik yang digunakan dalam kajian ini termasuk pekali ujian penentuan, ujian parsia (ujian t), ujian Chi-Square dan ujian z. Hasil penyelidikan mengenai kecekapan Bank Perdagangan Konvensional dan Bank-bank Perdagangan Islam untuk tempoh 2012-2016 menunjukkan bahawa bank-bank Islam lebih cekap daripada bank perdagangan konvensional. Kecekapan rata-rata bank Islam hampir 100%. Hasil kajian ini dijangka menjadi panduan bagi pengurusan Bank Komersial Konvensional dan Bank-bank Perdagangan Islam dalam menguruskan syarikat. Kata kunci : Analisis CAR, NPL, NPF, ROA, LDR, FDR terhadap BOPO untuk mengukur tingkat   effisiensi,  dari lima Bank Konvensional dan lima Bank Syariah