TERAPI SPIRITUAL MELALUI TAZKIYAH AL-QALB PERSPEKTIF ULAMA SHUFIYYAH - Fajriansyah, Moch. Anas (PUTIH: Jurnal Pengetahuan Tentang Ilmu dan Hikmah, 2017)
Tasawuf adalah cara untuk membersihkan hati dariapa yang telah menggangu, memadamkan sifat-sifat kelemahan sebagai manusia biasa, menjauhi segala sesuatu yang berkaitan dengan hawa nafsu dan mendekatkan kepada sifat-sifat suci kerohanian.159 Al-Tazkiyah bermaksud pembersihan atau penyuburan, dalam konteks ahli tasawuf Tazkiyah merujuk kepada bersih daripada segala sifat keji dalam diri atau hati yang memerlukan usaha gigih dan bersungguh-sungguh bagi sesorang menyingkirkan sifat tercela. Ia juga boleh dikatakan sebagai suatu peralihan daripada jiwa yang tercemar dengan dosa kepada jiwa yang suci. Proses Tazkiyah al-qalb perlu melalui beberapa fasa secara konsisten dalam mencapai ma?rifatullah. Fasa-fasa tersebut adalah altakhalli, al-tahalli dan al-tajalli. Tulisan ini berusaha menelusuri tazkiya al-qalb menurut ulama sufiyyah dengan berfokus pada maknatazkiyah alqalb, urgensi tazkiyah al-qalb, metode tazkiyahal-qalb, sarana tazkiyah al-qalb, dan buah tazkiyah al-qalb.