Pengkaryaan Najib al-Kilani dalam cAzra’ Jakarta menurut Perspektif Takmilah - Zakiyatul Mahmudah; Zulkarnain Mohamed (Fikiran Masyarakat, 2019)
Najib al-Kilani (1931-1995) merupakan sasterawan muslim Mesir yang telah banyak menghasilkan karya sastera Islam semasa hidupnya. Melalui karyanya itu, al-Kilani dianggap sebagai salah seorang sasterawan yang sukses dalam mengedepankan hak-hak umat Islam serta mengutamakan penggunaan elemen-elemen kretiviti penceritaan yang bersesuaian dengan tasawwur Islam. Bahkan, dalam dunia sastera Islam ia juga dikenali sebagai pelopor sastera Islam. Berdasarkan hal tersebut, penulis melihat adanya kerelevanan sosok Najib al-Kilani untuk dibahas kembali dari segi pengkaryaannya dalam membangun penceritaan berdasarkan tasawwur Islam.Dengan memilih salah satu novel karya al-Kilani yang mengangkat sejarah umat Islam di Nusantara iaitu cAzra’ Jakarta, maka wajar jika kajian ini akan menggunakan kritikan sastera tempataniaitu teori Takmilah yang diusung oleh Shafie Abu Bakar, seorang sasterawan dan kritikus asal Malaysia bagi memperlihatkan pengkaryaan al-Kilani sebagai pengarang yang mengemukakan unsur-unsur Islam. Selain itu, tujuan penggunaan teori ini adalah untuk melihat kesesuaian gagasan sastera Islam yang dibawa al-Kilani dalam karyanya dengan gagasan sastera Islam di Nusantara. Adapun hasil kajian ini mendapati bahawa kandungan novel cAzra’ Jakarta memiliki kesesuaian dengan gagasan takmilah dalam mengemukakan tasawwur Islam pada aspek karya. Sementara itu, tasawwur Islam yang dinyatakan juga bertepatan dengan keempat-empat prinsip Takmilah iaitu prinsip ketuhanan yang bersifat kamal, prinsip kerasulan sebagai insan kamil, prinsip keislaman yang bersifat akmal dan prinsip ilmu dengan sastera yang bersifat takamul.