Rekonstruksi Konsep Pendidikan dalam Islam - Sri Widya Astri (Misykat al-Anwar Jurnal Kajian Islam dan Masyarakat, 2020)
Keberadaan Nabi Muhammad SAW, sebagai sosok individu yang mampu mengarahkan manusia dalam kurun waktu 23 tahun dengan hasil yang luar biasa, olehnya itu, penulis ingin mengkaji lebih dalam lagi konsep pendidikan Islam  dan istilah-istilah yang bermakna pendidikan dalam Al-Qur’an dan hadis-hadis nabi SAW, sehingga membuka wawasan pemikiran akan fungsi dari pengistilahan ini dan  melihat kedudukannya sebagai sumber dalil utama dan kedua.