Tinjauan Tentang Sebuah Eksperimen yang Berani dalam Usaha Memenuhi Kebutuhan Pengadaan Sekolah Taman Kanak-Kanak di Pelosok Desa - Wisnu Wardhana (Jurnal Cakrawala Pendidikan, 1981)
Dunia pendidikan kanak-kanak, khususnya pada taraf Sekolah Taman Kanak-Kanak, mempunyai dua kutub permasalahan yang kontras satu sama lain.Pertama adalah masalah volume dan bobot bertanggungjawabnya, yang jauh lebih besar bila dibandingkan dengan pendidikan yang lain-lain, ditinjau dari jumlah anak yang ada, yang berusia antara 4-6 tahun, yang memerlukan pendidikan Sekolah Taman Kanak-Kanak sangat besar dibanding dengan jenjang di atasnya, yang telah lebih menjurus dan lagi telah pula tersaring dengan korban-korban mereka yang gagal diterima untuk kelanjutan belajar, maupun yang putus sekolah.