BIOSINTESIS KOPOLIMER POLI(3-HIDROKSIBUTIRAT-co-4-HIDROKSIBUTIRAT) MENGGUNAKAN SUBSTRAT KARBON CAMPURAN ASAM n-BUTIRAT DAN 1,4-BUTANADIOL - Meri Suhartini; Rahmawati Rahmawati (Jurnal Sains Materi Indonesia, 2007)
BIOSINTESIS KOPOLIMER POLI(3-HIDROKSIBUTIRAT-co-4-HIDROKSIBUTIRAT) MENGGUNAKAN SUBSTRAT KARBON CAMPURAN ASAM n-BUTIRAT DAN 1,4-BUTANADIOL. Kopolimer poli(3-hidroksibutirat-co-4-hidroksibutirat), [P(3HB-co-4HB)] dibiosintesis oleh D. acidovorans menggunakan substrat karbon campuran asam n-butirat dan 1,4-butanadiol. Kondisi optimum biosintesis kopolimer P(3HB-co-4HB) oleh D. acidovorans adalah pada konsentrasi substrat karbon 10 g/L, pH 7,0, waktu inkubasi 72 jam dan suhu inkubasi 26 oC. Kandungan polimer P(3HB-co-4HB) tertinggi diperoleh dengan menggunakan campuran asam n-butirat dan 1,4-butanadiol sebagai substrat karbon. Hasil biosintesis menunjukkan kandungan 4HB meningkat secara linier dari 0 % mol hingga 94 % mol dengan peningkatan kandungan substrat 1,4-butanadiol.