MODUL PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK: KESAN TERHADAP PENCAPAIAN TEORI DALAM PROJEK TAHUN AKHIR 1 DI KOLEJ VOKASIONAL - Wan Rashid, Wan Hafiidzull; Che Kob, Che Ghani; Abdullah, Arman Shah (Journal of Vocational Education Studies, 2020)
Pelajar Kolej Vokasional khususnya dalam bidang Teknologi Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (TKMP) kurang pencapaian dalam aspek teori terutamanya dalam penulisan berbentuk ilmiah kerana faktor pendekatan pembelajaran secara konvensional. Matlamat kajian ini adalah untuk membangunkan Modul Pembelajaran Berasaskan Projek (M-PBPj) bagi subjek Projek Tahun Akhir 1 (PTA1) dan menilai kesannya terhadap pencapaian teori pelajar. Reka bentuk kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif melalui kuasi-eksperimen kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan. Kajian ini melibatkan 91 orang pelajar sebagai sampel di sebuah Kolej Vokasional di negeri Perak, Malaysia. Kuasi-eksperimen digunakan dalam kajian kerana kaedah ini mampu menunjukkan kesan penggunaan pemboleh ubah mengikut dua tempoh masa pra dan pasca. Keberkesanan Modul Pembelajaran Berasaskan Projek (M-PBPj) dinilai melalui Ujian-T sampel berpasangan dan sampel tidak berpasangan. Penyelidik mencadangkan supaya penggunaan Modul Pembelajaran Berasaskan Projek (M-PBPj) ini digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran bagi subjek Projek Tahun Akhir 1 (PTA1) agar dapat meningkatkan pencapaian teori dalam melaksanakan penulisan ilmiah.