MODEL TAHAQQUH DALAM TAZKIYAH AL-NAFS OLEH SAID HAWWA BAGI MERAWAT JIWA MUSLIM - Nur Zainatul Nadra Zainol (PERADA, 2019)
Tazkiyah al-nafs ialah suatu kaedah pendidikan jiwa seseorang manusia yang berbentuk penyucian dalaman dan pembentukan luaran supaya dapat mengekang kemahuan dan sifat buruk yang membawa kepada ketidaksihatan mental dan kecelaruan tingkah laku. Tokoh-tokoh tasawuf telah memperkenalkan kaedah dalam penyucian jiwa antaranya Syeikh Sa’id Hawwa yang memperjelaskan lagi kaedah Imam al-Ghazali dalam penyucian jiwa. Artikel ini bertujuan untuk menganalisis pendekatan tahaqquq yang diketengahkan oleh Syeikh Sa’id Hawwa dalam kaedah tazkiyah al-nafs. Kajian ini adalah kajian kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan. Hasil kajian menunjukkan Sheikh Said Hawwa telah mengetengahkan proses dan peringkat tahaqquq dalam kaedah tazkiyah al-nafs yang berupaya mendidik jiwa manusia supaya terhindar daripada ketidaksihatan mental dan kecelaruan jiwa dengan sifat-sifat mazmumah. Kajian ini dapat menjelaskan model komprehensif tahaqquq dalam kaedah penyucian jiwa berlandaskan al-Quran dan al-sunnah.