Pelaksanaan Siyāsah Syar‘iyyah di Aceh - Suci Fajarni (Jurnal Sosiologi Agama, 2015)
Siyāsah Syar’iyyah merupakan sistem politik yang mengelola urusan pemerintahan dan rakyat Islam dalam setiap aspek. Kaedah pengelolaan tersebut berdasarkan dalil-dalil syari’ah yang terdiri dari alQur’an dan SunnahNabi yang ditafsirkan oleh para ulama. Jika kaedah pengelolaan tersebut tidak disebut dalam dalil al-Qur’an dan Sunnah Nabi, maka ia diambil dari pendapat imam mujtahid dengan syarat tidak bertentangan dengan ketetapan-ketetapan umum dan kaedah-kaedah yang ditetapkan oleh syari’at Islam.Tujuan utama dari pelaksanaan Siyāsah Syar‘iyyah adalah memastikan kepentingan umum masyarakat agar terciptanya kemaslahatan dan terhindarnya masyarakat dari kemudharatan.Tulisan ini mengkajipraktek Siyāsah Syar‘iyyah di Provinsi Aceh yang dibahas melalui dua kebijakanyakni:(1)penerapan syari’at Islam; dan (2) institusionalisasi Wilāyat al-Ĥisbah (WĤ).Kata kunci:Siyāsah Syar‘iyyah, Syari’at Islam, Wilāyat al-Ĥisbah (WĤ).