PERAN MAJLIS TAKLIM DALAM MENINGKATKAN KUALITAS PENDIDIKAN KELUARGA - Nurainiah Nurainiah (Serambi Tarbawi, 2018)
Majlis taklim sebagai salah satu wadah dan organisasi pendidikan nonformal serta institusi pendidikan yang sangat popular di kalangan masyarakat muslim menempati termpat tersendiri di hati umat Islam, majlis taklim diharapkan dapat memberi harapan dan peluang yang sangat potensial untuk membina, membangun dan memberdayakan umat Islam dalam berbagai aspeknya, khususnya dalam aspek keagamaan. Majlis taklim memiliki fungsi dan peran penting dalam meningkatkan kualitas keluarga, baik kualitas pendidikan, spiritual dan material. Peran dan kehadiran majlis taklim membantu orangtua dalam membina dan membentuk anak-anaknya ke arah yang lebih baik sesuai dengan anjuran agama Islam.