GENDING-GENDING REGGAE BALI JONI AGUNG SESELEH SEMIOTIKA TETUJON IDUP MANUSA PAIKETANNYANE SARENG AJAH-AJAHAN PAWATEKAN - ., Ida Bagus Putu Pidada Adi Putra; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan puniki medue tetujon nlatarang indik (1) sistem tanda sane wenten ring album tembang reggae sane mamurda melalung olih Joni Agung, miwah (2) paiketan tetujon idup manusa sane wenten ring album melalung sareng ajah-ajahan pawatekan yening katilikin manut widya semiotika. Jejering saking tetilikan puniki inggih punika tembang reggae mabasa Bali sane wenten ring album melalung sane kakaryanin olih Joni Agung. Panandang saking tetilikan puniki inggih punika sistem tanda miwah paiketan tembang reggae mabasa Bali ring album melalung pakardin Joni Agung yening katilikin manut widya semiotika. Tetilikan puniki wantah nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Tetilikan puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika kramaning sadu wicara, kramaning dokumentasi. Piranti sane kaangen mupulang data inggih punika kartu data lan pitaken sadu wicara. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) milihin data (reduksi data), (2) nyorohang data, (3) ngawedarang data, (4) panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) daging tembang reggae mabasa Bali ring album melalung pakardin Joni Agung wenten tigang soroh minakadi: sinopsis album melalung, sistem tanda, miwah biografi, (2) paiketan tetujon idup manusa sane wenten ring album melalung pakardin Joni Agung sareng ajah-ajahan pawatekan yening katilikin manut widya semiotika sane wenten wenten dasa tembang ring album melalung puniki minakadi: (1) hidup di gumine, (2) jani, (3) melalung, (4) paid bangkung, (5) nuutin jaman, (6) jero gede, (7) rare angon, (8) tresna sujati, (9) kuang kejokan, (10) sere panggang sere tunu. Kata Kunci : tembang reggae Joni Agung, semiotika This study aims to describe (1) system of signs contained in the album melalung works of Joni Agung and (2) relationship purpose of human life contained in the work of Joni Agung melalung album with character education when analyzed from Semiotics. The subjects of this study was speaking Bali reggae song contained in the album melalung work of Joni Agung. The object of this study is a system of signs and speak Balinese relationship reggae song on the album melalung when analyzed from semiotics. This study used a qualitative descriptive data analysis. In this study used two methods of data collection , the method of interviews and documentation. This research instrument in the form of a data card and interview questions. Analysis of the data used in this research is data reduction , data classification , data presentation , and inference. Results from this study are (1) Bali -language contents reggae song in the album of Joni Agung melalung work there are three types synopsis melalung album , a system of signs , and biographies. (2) Relationship purpose of human life contained in the work of Joni Agung melalung album with character education if analyzed from semiotics contained ten songs on the album that melalung (1) hidup di gumine, (2) jani, (3) melalung, (4) paid bangkung, (5) nuutin jaman, (6) jero gede, (7) rare angon, (8) tresna sujati, (9) kuang kejokan, (10) sere panggang sere tunu. keyword : reggae song Joni Agung , semiotics