SESELEH WIDYA KAWI SASTRA JURUSAN PENDIDIKAN BAHASA BALI UNDIKSHA EDISI IV WARSA 2013 MANUT RING EYD BAHASA BALI - ., Luh Gede Meriati; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Abstrak Penelitian ini bertujuan untuk: pertama menjelaskan tentang tulisan yang ada di dalam Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV tahun 2013, kedua menjelaskan tentang kesalahan yang ada di dalam Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV tahun 2013, dan yang ketiga menjelaskan keadaan Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV tahun 2013 jika dianalisis berdasarkan EYD bahasa Bali. Subjek dalam penelitian ini adalah Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali dan sebagai objeknya adalah analisis Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali berdasarkan EYD bahasa Bali. Rancangan dalam penelitian ini adalah rancangan kepustakaan. Metode yang digunakan dalam mengumpulkan data yaitu metode dokumentasi. Data Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali dianalisis menggunakan analisis kualitatif. Hasil yang diperoleh dari penelitian ini adalah: pertama tulisan yang ada di dalam Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali terdiri dari: Bale Piasan, Bale Gong, Meru, Penampen, Bebainan, dan Bale Perantenan. Kedua kesalahan yang ada di dalam Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali berdasarkan EYD bahasa Bali yaitu: huruf kapital kesalahan sebanyak 125 (13%), tanda koma kesalahan sebanyak 7 (3%), tanda penghubung kesalahan sebanyak 8 (21%), kruna lingga kesalahan sebanyak 34 (15%), dan kruna tiron kesalahan sebanyak 63 (17%). Majalah Jurusan Pendidikan Bahasa Bali jika dianalisis berdasarkan EYD bahasa Bali sudah sangat baik dengan persentase 89%. Karena skripsi pada Jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan bahasa Bali, maka kami lampirkan abstrak menggunakan bahasa Bali. KUUB Tetilik puniki tetujonnyane: anggen nguningayang sesuratan sane wenten ring Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV warsa 2013, anggen nguningayang keiwangan ring sesuratan Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV warsa 2013 manut ring EYD bahasa Bali, lan anggen nguningayang kawentenan Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha edisi IV warsa 2013 yening selehin manut ring EYD bahasa Bali. Jejering ring tetilik puniki Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali lan objeknyane seseleh Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali manut ring EYD bahasa Bali. Palihan sane kanggen palihan kepustakaan. Kramaning mupulang data sane kanggen kramaning dokumentasi. Data seseleh Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali manut ring EYD bahasa Bali katureksa manut ring data tureksa kualitatif. Pikolih sane kapolihang ring tetilik puniki inggih punika: kapertama sesuratan sane wenten ring Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali Undiksha inggih punika: Bale Piasan, Bale Gong, Meru, Penampen, Bebainan, Magis, lan Bale Perantenan. Keiwangan sane wenten ring Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali manut ring EYD minakadi: aksara ageng/huruf kapital, tanda titik, tanda koma, tanda penghubung, kruna lingga, lan kruna tiron. Kawentenan Widya Kawi Sastra Jurusan Pendidikan Bahasa Bali yening selehin manut EYD bahasa Bali sampun pinih becik antuk 89%. Kruna jejaton: seseleh, Widya Kawi Sastra, lan EYD bahasa Bali Kata Kunci : analisis, majalah, dan EYD bahasa Bali Abstract This study aims to: the first describes the existing posts in the Magazine of Balinese Education Language Department of UNDIKSHA in the fourth edition in 2013, the second describes the error in the Magazine of Balinese Education Language Department of UNDIKSHA in the fourth edition in 2013, and the third describes the state of Magazine Balinese Education Language Department of UNDIKSHA in the fourth edition in 2013 when analyzed by EYD Balinese language. Subject in this study is the Magazine of Balinese Education Language Department and as its object is the analysis of the Magazine of Balinese Education Language Department by EYD Balinese language. The design of this research is the design of the literature. The method used to collect the data that is the method of documentation. The data in the Magazine of Balinese Education Language Department was analyzed using qualitative analysis. The results obtained from this study are: first writing in the Magazine of Balinese Education Language Department namely: Bale Piasan, Bale Gong, Meru, Penampen, Bebainan, and Bale Perantenan. The second error in the Magazine of Balinese Education Language Department is by EYD Balinese languages namely: letters capital of 125 (13%), comma 7 (3%), hyphen as much as 8 (21%), basic word as much as 34 (15%), and derivatives were 63 (17%). The third state of Magazine Balinese Education Language Department is when analyzed by EYD Balinese language has to be said very well with the percentage of 89%. Keywords: analysis, magazines, and EYD Balinese language. keyword : analysis, magazines, and EYD Balinese language.