CAMPUH KODE (CAMPUR KODE) RING WAYANG KULIT INOVATIF CENK BLONK SANE MAMURDA LATA MAHOSADHI - ., I Gusti Agung Indriyani; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd; ., Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nelatarang indik (1) Sapunapi soroh campuh kode (campur kode) sane wenten ring wayang kulit inovatif Cenk Blonk sane mamurda Lata Mahosadhi, (2) Punapi mawinan (kahanan) dalang nganggen basa sane lianan (campuh kode) ritatkala nglampahang wayang kulit inovatif Cenk Blonk sane mamurda Lata Mahosadhi, miwah (3) Basa napi manten sane kaanggen ritatkala nglampahang wayang kulit inovatif Cenk Blonk sane mamurda Lata Mahosadhi. Palihan tetilikan sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika wayang kulit inovatif Cenk Blonk sane mamurda Lata Mahosadhi. Panandang ring tetilikan puniki inggih punika campuh kode (campur kode). Kramaning tetilikan sane kaanggen nganggen tiga kramaning inggih punika kramaning transkripsi (transkrip data), kramaning dokumentasi, lan kramaning sadu wicara. Piranti tetilik sane kaanggen inggih punika kartu data lan sadu wicara. Data tureksa sane kaanggen inggih punika identifikasi data. reduksi data, nyorohang data lan panyutetan. Manut saking analisis data, soroh campuh kode kapolihang 178 data, selanturnyane sane ngawinang (kahanan) campuh kode kapolihang 11 kahanan sane ngawinang, lan basa sane kaanggen wenten 4 inggih punika basa Bali, basa Indonesia, basa Inggris miwah basa kawi (jawa kuna). Kata Kunci : campuh kode, wayang kulit inovatif This research is aimed to describe (1) the kinds of code mixing existing in Lata Mahosadhi wayang innovative Cenk Blonk, (2) the cause ( factors ) mastermind use different languages (intervening code) in the stage wayang innovative Cenk Blonk titled Lata Mahosadhi, (3) what the languages are used at Lata Mahosadhi wayang innovative Cenk Blonk. This research uses descriptive qualitative technique. Subjects in this study is innovative Cenk Blonk shadow puppet titled Lata Mahosadhi. The object of this research is code-mixing. This study uses three methods of research is the method of transcription, the method of documentation and interview method. Analysis of the data used is data identification, data reduction, data classification and conclusions. According to the data analysis, the types of code-mixing is obtained 178 data then the factors that cause interference code code-mixing causes acquired 11 , and the language used there are four is a Balinese language, Indonesian, English and ancient Javanese language.keyword : code-mixing, wayang innovative