SESELEH WANGUN INSTRINSIK LAN GUNA SARAT SOSIAL RING NOVEL SENTANA PAKARYAN I MADE SUGIANTO - ., Putu Sumartana; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd; ., I Nyoman Yasa, S.Pd., M.A. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik sane mamurda Seseleh Wangun Instrinsik lan Guna Sarat Sosial ring Novel Sentana Pakaryan I Made Sugianto madue tetujon: (1) mangda prasida nelatarang indik wangun instrinsik sane wenten ring novel sane mamurda Sentana karya I Made Sugianto, (2) mangda prasida nelatarang indik guna sarat sosial sane wenten ring novel Sentana karya I Made Sugianto. Tetilik puniki kalaksanyang antuk palihan tetilik deskriptif kualitatif. Jejering tetilik puniki inggih punika novel sane mamurda Sentana, taler penandangnyane inggih punika wangun instrinsik miwah guna sarat sosial. Kramaning mupulang data ring tetilik puniki wenten kalih inggih punika kramaning dokumentasi miwah kramaning pratiaksa sane kawantu antuk teknik baca, simak, catat taler nganggen piranti tetilik marupa kartu data. Data sane sampun kapolihang katureksain antuk pamargi data tureksa sakadi: reduksi data, ngawedarang data miwah verifikasi data. Pikolih ring tetilik puniki, inggih punika, (1) saking seseleh wangun instrinsik, kapolihang 7 kepahan wangun instrinsik ring novel sane mamurda Sentana sakadi: unteng, pragina lan pangabah-abahnyane, lelintihan, rerawatan, genah sang pangawi, gaya bahasa, lan piteket, (2) saking seseleh guna sarat sosial, kapolihang 11 kepahan guna sarat sosial ring novel sane mamurda Sentana sakadi: pengabdian, tolong menolong, kekeluargaan, kesetiaan, kepedulian, rasa memiliki, disiplin, empati, toleransi, kerjasama, lan demokrasi.Kata Kunci : instrinsik, guna sarat sosial, novel This study entitled An Analysis of Intrinsic Elements and Social Values on novel entitled Sentana by I Made Sugianto were aimed: (1) to describe the intrinsic elements that exist in the novel entitled Sentana by I Made Sugianto (2) to describe the social values that exist in the novel â€œSentanaâ€ by I Made Sugianto. The data analysis of this study was using descriptive qualitative. The subject of this study is the novel entitled Sentana, whereas the object of this study is the intrinsic element and social value. The methods of data collection in this study there were two methods; documentation and observation method that assisted with reading technique, see, record and the research instrument in the form of a data card. The data were analyzed by measures such as data reduction, data presentation and verification of data. The results of this study were (1) the intrinsic elemental analysis in the novel entitled Sentana obtained 7 parts intrinsic elements such as: theme, character and characterization, plot, setting, point of view, the style of language, and the mandate, (2) from the analysis of social value in novel entitled Sentana obtained 11 parts of social values, such as: devotion, mutual help, kinship, loyalty, caring, sense of belonging, discipline, empathy, tolerance, cooperation, and democracy.keyword : intrinsic, social values, novel