NYAIHANG GEGURITAN LAN SATUA â€œCUPAK GERANTANGâ€ MADASAR WANGUN CARITA SANE KASELEHIN ANTUK TEORI SASTRA BANDINGAN - ., NI GST. AYU KETUT SARI WAHINI; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., I Made Astika, S.Pd. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui perbandingan teks geguritan â€œCupak Gerantangâ€ dan satua â€œCupak Gerantangâ€ berdasarkan struktur cerita yang di analisis dengan teori sastra bandingan. Rancangan penelitian yang digunakan dalam penelitian ini adalah deskritif kualitatif. Subjek penelitiannya adalah teks geguritan â€œCupak Gerantangâ€ dan satua â€œCupak Gerantangâ€ dan yang menjadi objek penelitian adalah struktur cerita yang di analisis dengan teori sastra bandingan. Metode yang digunakan untuk mengumpulkan data adalah metode dokumentasi dan metode telaah. Hasil penelitian menunjukkan perbedaan di dalam membandingkan teks geguritan â€œCupak Gerantangâ€ lan satua â€œCupak Gerantangâ€ dari segi alur. Perbedaannya pada pembuka dan penutup. Selain itu, dari perluasan alur fiksi berbeda pada bagian pembuka (pengenalah tokoh), puncak (konflik antara tokoh), dan penutup (konflik diakhiri). Selain itu, berbeda dari segi tokoh dan watak dan dari segi setting. Ada perbedaan ada pula persamaan. Persamaan di dalam membandingkan teks geguritan â€œCupak Gerantangâ€ dan satua â€œCupak Gerantangâ€ adalah dari segi tema dan amanat, dari segi alur terlrtak pada bagian pertengahan, dari segi perluasan segi fiksi terletak pada bagian tikaian, gawatan dan leraian. Dari segi tokoh dan wataknya juga sama. Yang sama tersebut terletak pada tokoh protagonis dan antagonis. Selain itu, letak persamaannya pada bagian setting. Persamaan yang terkahir adalah pada segi sudut pandang pengarang. Amanat dari penelitian ini adalah kepada peneliti lainnya supaya meningkatkan kembali penelitian ini. supaya semakin lengkap mengenai penelitian yang meneliti perbedaan dan persamaan teks geguritan â€œCupak Gerantangâ€ dan satua â€œCupak Gerantangâ€. Karena saya jurusan pendidikan bahasa Bali, maka saya melampirkan skripsi berbahasa Bali Tetilikan puniki matetujon mangdane uning indik nyaihang sesuratan geguritan â€œCupak Gerantangâ€ lan satua â€œCupak Gerantangâ€ madasar antuk wangun carita sane kaselehin antuk teori sastra bandingan. Palihan tetilik sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika deskriptif kualitatif. Subjek tetiliknyane inggih punika sesuratan geguritan â€œCupak Gerantangâ€ lan satua â€œCupak Gerantangâ€ lan Objek tetiliknyane inggih punika wangun carita sane kaselehin antuk teori sastra bandingan. Kramaning mupulang data sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika nganggen kramaning tata cara dokumentasi lan tata cara nyelehin. Pikolih tetikan sane nujuang pabinayan ring sajeroning nyaihang sesuratan geguritan â€œCupak Gerantangâ€ lan satua â€œCupak Gerantangâ€ saking sisi lelintihan. Binannyane ring palet pamungkah lan palet panguntat. Tios ring punika, indik panglimbak ring epahan panglimbak lelintihan fiksi mabinayan ring sajeroning pamahbah (panyobiahan pragina), pucak (tungkas pantaraning pragina), miwah panguntat (tungkas kauntatin). Tios ring punika taler mabinayan saking sisi pragina lan wewatekannyane lan saking sisi rawatan. Wenten bina taler wenten taler patehnyane. Sane pateh ring sajeroning nyaihang sesuratan geguritan â€œCupak Gerantangâ€ lan satua â€œCupak Gerantangâ€ inggih punika saking sisi unteng lan piteket, saking sisi lelintihan magenah ring palet pertengahan, saking sisi panglimbak lelintihan fiksi pateh ring sajeroning tikaian, gawatan lan leraian. Saking sisi pragina lan wewatekannyane taler pateh. Sane pateh punika magenah ring pragina protagonis lan pragina antagonis. Tios ring punika taler pateh ring sajeroning rawatan. Sane kaping untat pateh saing sisi tilikan sang pangawi. Piteket ring tetilikan puniki kaaturang majeng ring panilik sane tiosan mangda nincapang malih indik tetilikan puniki. Mangda sayan jangkep indik tetilikan sane nilikin indik pabinayan lan sane pateh ring sesuratan geguritan lan satua â€œCupak Gerantangâ€. Kruna jejaton : nyaihang geguritan lan satua â€œCupak Gerantangâ€Kata Kunci : Geguritan dan satua â€œCupak Gerantangâ€ This study aimed to compare the text geguritan "Cupak Gerantang" and satua "Cupak Gerantang" based on the story structure in the analysis with the theory of comparative literature. The research design used in this research is descriptive qualitative. Subject of research is geguritan text "Cupak Gerantang" and satua "Cupak Gerantang" and that the object of research is the story structure in the analysis with the theory of comparative literature. The methods used to collect the data is a method of documentation and study methods. The results showed differences in comparing the text geguritan "Cupak Gerantang" lan satua "Cupak Gerantang" in terms of flow. The difference in opening and closing. In addition, the expansion of different fiction groove on the opening section (pengenalah figure), peak (conflict between characters), and cover (conflict ended). In addition, different in terms of personality and character and in terms of setting. There is some difference equations. Equations in the text comparing geguritan "Cupak Gerantang" and satua "Cupak Gerantang" is in terms of theme and mandate, terms of terlrtak groove in the middle part, in terms of the expansion in terms of fiction lies in part tikaian, gawatan and leraian. In terms of character and character is the same. The same is located in the protagonist and antagonist. In addition, the location of the similarities in the settings. The last equation is in terms of the author's perspective. Mandate of this study is to other researchers in order to improve the return of this research. that addition of studies examining the differences and similarities geguritan text "Cupak Gerantang" and satua "Cupak Gerantang".keyword : Geguritan and satua â€œCupak Gerantangâ€