NGAWIGUNAYANG MODEL PAMALAJAHAN MADASAR PIKOBET (BERBASIS MASALAH) ANGGEN NINCAPANG PANGRESEP ANGGAH-UNGGUHING BASA RING SAJERONING PAPLAJAHAN BASA BALI SISIA KELAS XI MIPA 6 SMA NEGERI 4 SINGARAJA - ., Ni Putu Ira Suciptawati; ., Prof. Dr. I Nyoman Sudiana, M.Pd; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon nelatarang indik (1) pangresep anggah-ungguhing basa ring sajeroning paplajahan basa Bali sisia kelas XI MIPA 6 SMA Negeri 4 Singaraja lan (2) penampen sisia indik ngawigunayang model pamalajahan madasar pikobet (berbasis masalah). Soroh tetilikan sane kalaksanayang inggih punika penelitian tindakan kelas (PTK). Jejering tetiliknyane inggih punika sisia kelas XI MIPA 6 SMA Negeri 4 Singaraja. Panandang tetiliknyane inggih punika ngawigunayang model pamalajahan madasar pikobet (berbasis masalah) lan kawagedan sisia nyurat sambrama wacana nganutin anggah-ungguhing basa Bali. Tetilik puniki nganggen tigang piranti mupulang data minakadi piranti pratiaksa anggen nguningin tata titi pamalajahan, piranti tes anggen nguningin pikolih nyurat sambrama wacana lan piranti kuesioner anggen nguningin pikolih penampen sisia indik model pamalajahan sane kawigunayang. Tetilik puniki nganggen kalih teknik analisis data inggih punika deskriptif kualitatif lan deskriptif kuantitatif. Pikolih tetiliknyane inggih punika: (1) pikolih tes kawagedan sisia nincap 10,25% minakadi siklus I ngamolihang 2594 lan siklus II ngamolihang 3004. (2) penampen sisia saking siklus I ka siklus II prasida nincap 13% minakadi saking 29,62 nincap dados 29,75. Dadosnyane, prasida kacutetang yening ngawigunayang model pamalajahan madasar pikobet prasida nincapang pangresep sisia indik paplajahan anggah-ungguhing basa lan penampen sisia ri kala nyarengin paplajahan antuk ngawigunayang model paplajahan madasar pikobet. Panilik ngarepang sumangdane guru bidang studi prasida ngawigunayang model pamalajahan madasar pikobet ri kala ngamargiang paplajahan basa Bali utaminyane indik anggah-ungguhing basa Bali. Kata Kunci : Kruna jejaton : anggah-ungguhing basa Bali, paplajahan basa Bali This study aimed to describe (1) the understanding anggah-ungguhing basa in Balinese language lesson in students at XI MIPA 6 in SMA Negeri 4 Singaraja and (2) the students' responses on the application of problem-based learning model. This type of research is classroom action research (CAR). The subject of the study is students’ at XI MIPA 6 in SMA Negeri 4 Singaraja. The object of the study is the application of problem-based learning model and the student's ability of the students’ writing skill in write welcome discourse according to anggah-ungguhing basa Bali. This study uses three ways of collecting data, first is observation, to determine the learning activities, second is a written test to find out the results of write welcom discourse and third is questionnaires to evaluate the response of the students on applied learning models. This study uses two techniques of data analysis, there are descriptive qualitative and quantitative descriptive. The results of the research are: (1) the results of the test's ability to rise 10.25% is cycle I obtained in 2594 and the second cycle obtain 3004. (2) the response of students from the first cycle to the second cycle increased by 13% which increased to 29.75 from 29.62. So it can be conclude, the application of problem based learning can enhance students' understanding of the lesson anggah-ungguhing basa and student response when following the study of using problem-based learning model. The researchers suggest that the subject teachers can apply problem-based learning model while giving Balinese language lessons especially in anggah-ungguhing basa Bali.keyword : anggah-ungguhing basa Bali, instruction Bali language.