Pangajahan Basita Paribasa ring Sisia Kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja Warsa 2015/2016 - ., I Putu Ady Setya Mahardika; ., Prof. Dr. I Made Sutama,M.Pd; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) pangrencana guru sadurung ngicen pangajahan basita paribasa ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja warsa 2015/2016, (2) palaksana pangajahan olih guru ri kala nlatarang daging ajah-ajahan basita paribasa ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja warsa 2015/2016, (3) evaluasi guru sajeroning pangajahan basita paribasa ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja warsa 2015/2016, lan (4) kekontekstualan daging ajah-ajahan basita paribasa sane kaanggen olih guru ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja warsa 2015/2016.Tetilikan puniki nganggen kramaning deskriptif kulitatif. Jejering tetilikan puniki inggih punika guru basa Bali sane ngajahin ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja. Penandang tetilikan puniki inggih punika pangajahan basita paribasa ring sisia kelas X MIA 3 SMA Negeri 2 Singaraja warsa 2015/2016. Pamupulang data kalaksanayang antuk kramaning praktiyasa miwah dokumentasi.Piranti sane kaanggen sajeroning praktiyaksa inggih punika ulengan praktiyasa. Data-data sane kapolihang kaselehin antuk pidabdab identifikasi data, klasifikasi data, deskripsi data, lan pamicutet. Pikolih tetilikan puniki, luiripun; (1) perencanaan pelaksanaan pembelajaranm(RPP) sampun kaanutang sareng silabus basa Bali kurikulum 2013 lan unteng sane wenten ring RPP sampun jangkep, (2) palaksana pangajahan kaepah dados tiga pidabdab, luripun; pangawit, unteng, lan penilaian/pamuput, (3) guru nganggen kalih soroh evaluasi, luiripun penilaian proses lan penilaian pikolih malajah. lan (4) daging ajah-ajahan basita paribasa sane kaajahin olih guru durung kontekstual sareng kahuripan mangkin.Kata Kunci : Basita Paribasa, Paplajahan The study aimed to describe (1) the teacher preparation before providing the learning materials about basita paribasa for tenth grade of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singaraja year 2015/2016, (2) the implementation of learning process by teacher when explained the materialabout basitaparibasa for tenth grade of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singaraja year 2015/2016 (3) the teacher’s evaluation in learning basita paribasa for tenth grade of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singaraja year 2015/2016 and (4) the contextualization of the material about basita paribasa that is used by the teacher for tenth grade of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singraja year 2015/2016. This study used qualitative-descriptive design. The subject of this study is Balinese language teacher who teach tenth grade students of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singaraja. The object of this study is basita paribasa for tenth grade students of MIA 3 in SMA Negeri 2 Singaraja year 2015/2016. The method of this research is documentation and observation method. The instrument that is used in observation method is observation guidelines. The data was analyzed through identification of data, classification of data, description of data, interpretation of data, and conclusion. The results of this study are (1) the composing of lesson plan that is adjusted with syllabus of Balinese language for tenth grade in curriculum 2013 and the component of lesson is already completes, (2) the implementation of learning was done by passing three steps, such as; pre-activity, main activity, evaluation, and closing, (3) teacher used two kinds of evaluation, such as; process evaluation and achievement evaluation, and (4) the basita paribasa materials which is taught by the teacher is not contextual yet with the real life nowadays.keyword : Basita Paribasa, Learning