SESELEH TATA WANGUN JRONING (UNSUR INTRINSIK) LAN KAJATIAN GUNA SARAT PAGURON-GURON (NILAI PENDIDIKAN KARAKTER) SAJERONING PUPULAN SATUA-SATUA BALI (VII) BUKU DRUWEN I NENGAH TINGGEN - ., I PUTU EKA PRAYUDA; ., I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) unsur intrinsik dan (2) Nilai pendidikan karakter pada kumpulan cerita-cerita Bali (VII) buku milik I Nengah Tinggen. Subjek dalam penelitian ini adalah berupa buku kumpulan cerita-cerita Bali (VII) buku milik I Nengah Tinggen dan objek dalam penelitian ini adalah analisis unsur intrinsik dan nilai pendidikan karakter yang ada pada buku kumpulan cerita-cerita Bali (VII) buku milik I Nengah Tinggen. Pada penelitian ini menggunakan penelitian deskriptif kualitatif dan pengumpulan datanya dilakukan menggunakan telaah kepustakaan, metode dokumentasi. Analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif, bagian-bagiannya (1) reduksi data, (2) penyajian data, dan (3) penyimpulan data. Struktur intrinsik yaitu tema, tokoh, alur, latar, sudut pandang, amanat. Nilai pendidikan karakter yang ada dalam kumpulan cerita-cerita Bali (VII) buku milik I Nengah Tinggen yaitu religius, jujur, kerja keras, peduli sosial, rasa ingin tahu, dan mandiri. Karena kami jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan skripsi berbahasa Bali maka saya melampirkan abstrak berbahasa Bali. Tetilik puniki matetujon anggen nelatarang (1) tata wangun jroning (unsur intrinsik) lan (2) Kajatian guna sarat paguron-guron (nilai pendidikan karakter) ring pupulan satua-satua bali (VII) buku druwen I Nengah Tinggen. Jejering ring tetilik puniki inggih punika marupa buku pupulan satua-satua Bali (VII) buku druwen I Nengah Tinggen lan Penandang ring tetilikan puniki inggih punika nyelehin tata wangun jroning (unsur intrinsik) lan kajatian guna sarat paguron-guron (nilai pendidikan karakter) sane wenten ring buku pupulan satua-satua Bali (VII) buku druwen I Nengah Tinggen. Ring tetilik puniki nganggen tetilik deskriptif kualitatif lan mupulang datanyane kalaksanayang nganggen telaah kepustakaan, kramaning dokumen. Data tureksa sane kaanggen inggih punika analisis kualitatif, pah-pahannyane (1) reduksi data, (2) nyajiang data, lan (3) tetingkesan data. Kawetenan tata wangun jroning (struktur intrinsik) inggih punika unteng (tema), pragina (tokoh), lelintihan (alur), rerawatan (latar), pagenahan sang pengawi (sudut pandang), piteket (amanat). Kajatian guna sarat paguron-guron sane wenten ring pupulan satua-satua Bali (VII) buku druwen I Nengah Tinggen inggih punika religius, arjawa (jujur), seleg makarya (kerja keras), eling makrama desa (peduli sosial), rasa meled uning (rasa ingin tahu), lan newek (mandiri).Kata Kunci : cerita rakyat Bali, struktur intrinsik This research is describing (1) the intrinsic structure and (2) the value of character education in a collection stories Bali (VII) I Nengah Tinggen owned book. Subjects in this research is in the form of a book of stories Bali (VII) I Nengah Tinggen's books and objects in this research is the analysis of the intrinsic structure of character education and values that exist in the book of collection stories Bali (VII) I Nengah Tinggen’s owned book. In this research uses descriptive qualitative research and data collection using the study of literature, methods of documentation. Analysis of the data used is qualitative analysis, the parts (1) data reduction, (2) the presentation of the data, and (3) the data inference. Intrinsic structure that theme, character, plot, setting, point of view, the mandate. Educational value character in the collection of stories Bali (VII) I Nengah Tinggen's book is a religious, honest, hard work, social care, curiosity, and self-contained.keyword : folklore of Bali, the intrinsic structure