NINCAPANG KAWAGEDAN NGWACEN WACANA AKSARA BALI SISIA KELAS VII B7 SMP NEGERI 6 SINGARAJA NGANGGEN REKAMAN AUDIO-VISUAL SANE MADAGING SESURATAN AKSARA BALI - ., I Putu Dirga; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S.; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nlatarang (1) kawagedan ngwacen wacana aksara Bali nganggen rekaman audio-visual sisia kelas VII B7 SMP Negeri 6 Singaraja, (2) tata titi pamargin pangajahan ngwacen wacana aksara Bali nganggen rekaman audio-visual, lan (3) penampen sisia ring pangajahan ngwacen wacana aksara Bali nganggen rekaman audio-visual. Jejering tetilikan puniki inggih punika sisia kelas VII B7 SMP Negeri 6 Singaraja. Penandang tetilikan inggih punika asil kawagedan ngwacen, tata titi, lan penampen sisia ring sajeroning pangajahan ngwacen wacana aksara Bali nganggen rekaman audio-visual. Tetilikan tindakan kelas puniki kalaksanayang nganggen kalih siklus. Kramaning sane kaanggen ri kala mupulang data inggih punika kramaning pratiaksa, kramaning tes, kramaning angket, lan sadu wicara.Asil tetilikan sane kapolihang, yening pangajahan ngwacen wacana aksara Bali nganggen rekaman audio-visual prasida (1) nincapang kawagedan ngwacen wacana aksara Bali sisia, kauningin saking skor reratan ring siklus I, inggih punika 73,67 nincap dados 84,2 ring siklus II, (2) sisia ngicenin penampen cumpu pisan sareng pangajahan nganggen rekaman audio-visual, lan (3) wenten makudang-kudang tata titi pangajahan sane prasida kalaksanayang guru ring sajeroning nincapang kawagedan ngwacen wacana aksra Bali. Kata Kunci : aksara Bali, media audio-visual, kawagedan ngwacen. This study aims to (1) describe the skills to reading aksara Bali text using audio-visual record class VII B7 student of SMP Negeri 6 Singaraja, (2) describe the steps of learning to read aksara Bali text using audio-visual recordings, and (3) describe the response of students in learning to read aksara Bali text using audio-visual recordings. The subject were students of class VII B7 SMP Neheri 6 Singaraja. Object of this study is a step-bye-step, and result of student responses reading learning aksara Bali text using audio-visual record. This study uses classroom action research design through two cycles. Methods used in collecting the data is the method of observation, test methods, and methods of questionnaires and interview. The result showing that of speak learning aksara Bali text using audio-visual text can (1) improve student reading aksara Bali, knowing from an average score of 73,67 in the first cycle and increase to 84,20 in the second cycle, (2) student give positive response in learning to read aksara Bali text uses audio-visual record, and (3) there are several steps that ca be taken by the teacher to improve students skill in reading aksara Bali text.keyword : Keywords: aksara Bali, media audio-visual, reading skills.