Seseleh Wangun Intrinsik lan Kajatian Guna Sarat Paguron-guron ring Sesuratan Drama Palakarma ring Sajeroning Buku Kembang Rampe Kasusastraan Bali Anyar Wewidangan II - ., SHERLLY SUSIARISMA; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan tentang (1) unsur intrinsik yang terdapat dalam naskah drama Palakarma dan (2) nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam naskah drama Palakarma. Subjek penelitian ini adalah naskah drama Palakarma. Objek dalam penelitian ini adalah struktur intrinsik dan nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam naskah drama Palakarma. Penelitian ini dirancang menggunakan rancangan penelitian kapustakaan karena penelitian ini menjelaskan tentang isi sebuah naskah drama. Penelitian ini menggunakan satu metode pengumpulan data yaitu metode dokumentasi. Analisis data yang digunakan adalah (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) deskripsi data, (5) interpretasi, (6) penyimpulan. Hasil dari penelitian ini adalah (1) unsur intrinsik yang terdapat dalam naskah drama Palakarma berjumlah tujuh, yaitu : tema, judul, tokoh dan wataknya, alur dan latar, dialog, dan amanat. (2) Nilai pendidikan karakter yang terdapat dalam naskah drama Palakarma berjumlah sembilan, yaitu : religius, jujur, disiplin, rasa ingin tahu, cinta tanah air, menghargai prestasi, bersahabat, cinta damai, dan tanggung jawab. Karena kami jurusan bahasa Bali menggunakan skripsi bahasa Bali, maka saya melampirkan abstrak bahasa Bali Tetilik puniki matetujon anggen nlatarang indik (1) wangun kriya sastra sane wenten ring sesuratan drama Palakarma lan (2) kajatian guna sarat paguron-guron sane wenten ring sesuratan drama Palakarma. Jejering tetilik puniki inggih punika sesuratan drama Palakarma. Panandang tetiliknyane inggih punika wangun intrinsik lan kajatian guna sarat paguron-guron sane wenten ring sesuratan drama Palakarma. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik Kapustakaan santukan tetilik puniki ngeninin indik daging cakepan. Ring tetilik puniki nganggen siki (1) kramaning mupulang data inggih punika kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) deskripsi data, (5) interpretasi, (6) penyimpulan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) Wangun kriya sastra ring sesuratan drama Palakarma wenten papitu, minakadi: unteng, murda, pragina miwah pangabah-abahnyane, lelintihan miwah rerawatan, bebaosan, lan piteket. (2) Kajatian guna sarat paguron-guron ring sesuratan drama Palakarma wenten sia (9) minakadi: religius, arjawa (jujur), anut ring laksana (disiplin), rasa mangda uning (rasa ingin tahu), tresna ring panegara (cinta tanah air), ngajinin kawagedan (menghargai prestasi), mapagubugan (bersahabat), tresna asih (cinta damai), lan eling ring swadarma (tanggung jawab) .Kata Kunci : struktur, nilai pendidikan karakter, drama This research was airned atdescribing 1) intrinsic elements in the script of Palakarma drama and 2) character values education inthe script of Palakarma drama. The subject of research was the script of Palakarma drama. the objects of research were intrinsic elements and character values education in the script of Palakarma drama. This research was designed as a literature review because this research explained about the contensof a drama script. The only method used in this research was documentation. The data were analyzed by 1) identification 2) reduction 3) classification 4) description 5) interpretation and 6) conclusion. The findings showed 1) there were seven intrinsic element in the script of Palakarma drama namely; theme, title, figure, character,plot, background, dialogue, and value. 20 the character values education found were curiostly, nationalism,appreciationg achievement, friendly, loving peace,and responsibility.keyword : structure, character values education, drama