SESELEH PITUNGKAS RING MANAH (KONFLIK INTERNAL) PRAGINA PAMUCUK NYOMAN SANTOSA RING NOVEL TRESNANE LEBUR AJUR SATONDEN KEMBANG PAKARDIN DJELANTIK SANTHA - ., Ni Kadek Desi Marini; ., Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik sane mamurda Seseleh Pitungkas ring Manah (Konflik Internal) Pragina Pamucuk Nyoman Santosa ring Novel Tresanane Lebur Ajur Satonden Kembang Pakardin Djelantik Santha madue tetujon (1) nlatarang pitungkas ring manah (konflik internal) pragina pamucuk Nyoman Santosa ring novel Tresnane Lebur Ajur satonden Kembang, miwah (2) nlatarang kahanan sane ngranayang pitungkas ring manah (konflik internal) pragina pamucuk Nyoman Santosa ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonen Kembang. Rerincikan tetilik sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika deskriptif kualitatif. Jejering tetilik puniki wantah novel sane mamurda Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang. Panandang tetilik puniki wantah pitungkas ring manah lan kahanan sane ngranayang pitungkas ring manah pragina pamucuk Nyoman Santosa. Kramaning tetilik sane kaanggen inggih punika kramaning kramaning dokumentasi, miwah kramaning pratiaksa sane kawantu antuk teknik baca, simak, catat. Piranti tetilik sane kaanggen wantah kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika reduksi data, ngawedarang data (penyajian data), lan panyutetan (kesimpulan lan verifikasi). Pikolih tetilikan puniki (1) pitungkas ring manah (konflik internal) pragina pamucuk Nyoman Santosa kakeniang wenten 25 pikolih tur pinaka pitungkas sane nganyudin manah, (2) kahanan sane ngranayang pitungkas ring manah pragina pamucuk Nyoman Santosa inggih punika: kahanan parilaksana, sesemon, pangrejek, katuaraan, kailangan, lan kahanan kasengsayan. Pamicutet ring tetilikan puniki inggih punika akeh kakeniang pitungkas ring manah (konflik internal) pragina pamucuk Nyoman Santosa sane nganyudin manah tur kaawinang olih 6 kahanan.Kata Kunci : konflik, konflik internal, pragina, novel The research with title The Analysis of Internal Conflict of Main Character, Nyoman Santosa on the Novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang made by Djelantik Santha has some purposes. The purposes of this research were: (1) describing internal conflicts of the main character, Nyoman Santosa in novel entitled Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang, and (2) describing factors causing the internal conflicts of the main character in the novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang. The present research was designed as descriptive qualitative research. The subject of this research was a novel entitled Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang. The objects of this research were the internal conflict and the factors causing them. Research methods used were documentation and observation combined with read, observe, and note technique. The instrument used was data card. Data analysis used was data reduction, data display, conclusion drawing and verification. The result of this research was (1) there were 25 internal conflicts of the main character Nyoman Santosa, including heart-touching one, (2) the factors causing the internal conflicts of Nyoman Santosa were: behavior factors, personality, aggression, powerlessness, loss, and worry. keyword : conflict, internal conflict, character, novel