WARNA (VARIASI) BASA BALI RING SESURATAN KWACA (BAJU KAOS) - ., Ni Putu Febri Yuliani; ., I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Drs.Gde Artawan,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan sane mamurda Warna (Variasi) Basa Bali ring Sesuratan Kwaca (Baju Kaos) puniki madue tetujon mangda uning ngenenin indik kawentenan warna (variasi) basa ring sesuratan kwaca (baju kaos), teges ring sesuratan kwaca (baju kaos), lan kawigunan sesuratan ring kwaca (baju kaos). Soroh data sane kaanggen ring tetilikane puniki inggih punika data deskriptif kualitatif. Jejring ring tetilikan puniki, sesuratan ring kwaca (baju kaos). Panandang ring tetilikan puniki inggih punika warna (variasi) basa ring sesuratan kwaca (baju kaos).Kramaning sane kaanggen mupulang data inggih punika kramaning observasi, lan kramaning dokumentasi. Kramaning seseleh data sane kaanggen ring tetilikane puniki boya sios wantah reduksi data, klasifikasi data, deskripsi data, lan pamicutet. Pepolih tetilikan puniki prasida nyihnayang, (1) warna (variasi) basa manut segi penutur sane akehnyane 10. 1 sesuratan sane ngranjing ring warna (variasi) basa profesi, pekerjaan utawi tugas penutur, 3 sesuratan sane ngranjing ring warna (variasi) basa sosiolek, 4 sesuratan sane ngranjing ring warna (variasi) basa idiolek, 2 sesuratan sane ngranjing warna (variasi) basa manut yusa, lan 1 sesuratan sane ngranjing ring warna (variasi) basa manut dialek. (2) ngenenin indik teges sane wenten ring sesuratan kwaca (baju kaos), (3) ngenenin indik kawigunan sesuratan sane wenten ring sesuratan kwaca (baju kaos) ngamanggihin 7 kawigunan interaktif lan 3 kawigunan informatif.Kata Kunci : warna (variasi) basa, sesuratan, kwaca (baju kaos) This research entitled Variasi Bahasa Bali di Tulisan Baju Kaos aimed to know the existence of language variation on T-shirt, the meaning of written words on T-shirt, and the function of the written words on T-shirt. This research used descriptive qualitative data. The subject of this research was the written word on T-shirt. The object of this research was language variation on T-shirt. The methods of this research were observation and documentation. Data analysis techniques which were used in this research were data reduction, data classification, data descriptive, and conclusion. The result showed that (1) the total of language variation based on speaker were 10. One written word belonging to language variation based on profession, vocation or speaker’s job, three written words belonging to sosiolek language variation, four written words belonging to language variation based on idiolect, two written words belonging to language variation based on age, and one written word belonging to dialect language variation. (2) The meaning of written word on T-shirt. (3) There were seven interactive benefits and three informative benefits in written words on T-shirt.keyword : variasi bahasa, tulisan, baju kaos