NGAWIGUNAYANG MODEL PEMBELAJARAN KOOPERATIF TIPE MAKE A MATCH ANGGEN NINCAPANG KAWAGEDAN NYURAT WACANA BAWAK ANTUK AKSARA ANCENG SISIA KELAS XII IPS 2 SMA NEGERI 4 SINGARAJA WARSA PALAJAHAN 2015/2016 - ., Kadek Ryan Sukanatha; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon, (1) mahbahang tata titi pamelajahan sajeroning ngawigunayang model pembelajaran kooperatif tipe make a match anggen nincapang kawagedan sisia nyurat wacana bawak antuk aksara anceng, (2) mahbahang kawagedan sisia nyurat wacana bawak antuk aksara anceng sasampune ngawigunayang model pembelajaran kooperatif tipe make a match, lan (3) mahbahang penampen sisia ring model pembelajaran kooperatif tipe make a match. Tetilikan puniki ngangge palihan penelitian tindakan kelas. Jejering tetilikan puniki inggih punika guru lan sisia kelas XII IPS 2 SMA Negeri 4 Singaraja. Penandang tetilikan puniki wenten tiga, (1) model pembelajaran kooperatif tipe make a match, (2) kawagedan sisia nyurat wacana bawak antuk aksara anceng, lan (3) penampen sisia majeng model pembelajaran kooperatif tipe make a match. Kramaning mupulang data sane kanggen ring tetilikan puniki wenten kramaning praktiasa, tes, lan kuesioner. Data tetilikan puniki katureksain ngangge teknik analisis kualitatif lan teknik analisis kuantitatif. Pikolih tetilikan puniki inggih punika, (1) wenten makudang-kudang tata titi sane manut sajeroning ngawigunayang model pembejaran kooperatif tipe make a match anggen nincapang kawagedan nyurat wacana bawak antuk aksara anceng sisia kelas XII IPS 2 SMA Negeri 4 Singaraja, (2) wenten panincapan pikolih tes sisia kelas XII IPS 2 SMA Negeri 4 Singaraja sajeroning nyurat wacana bawak antuk aksara anceng. Ring pailehan I, rata-rata nilai sisia 70,72, nglantur wenten panincapang ring pailehan II antuk rata-rata nilai sisia 75,15. (3) Saking pikolih penampen sisia, ring pailehan I penampene positif lan pailehan II penampene sangat positif ring sajeroning pamelajahan sane ngawigunayang model pembelajaran kooperatif tipe make a match. Kata Kunci : kooperatif tipe make a match, wacana bawak, aksara anceng This study are aimed to, (1) describe learning steps of implementing cooperative learning model make a match to improve the students' ability in writing a brief discourse by using anceng literacy, (2) appropriatelly describe the ability in writing a short passage with a script anceng, after applying cooperative learning model make a match, and (3) describe the students' response in implementing cooperative learning model make a match. The design of this research is a classroom action research. Subjects of this study were teachers and students of XII IPS 2 class SMA Negeri 4 Singaraja. There are three objects of this reseach, namely the implementation of cooperative learning models, the ability of students to write a brief discourse with anceng literacy, and students' response to the cooperative learning model make a match. The methods were used in collecting data are observation, tests, and questionnaires. The data that has been obtained were analyzed by using qualitative and quantitative analysis. The results of this study were (1) there are several learning steps that appropriate implementing cooperative learning model make a match to improve the students' ability writing a brief discourse by using anceng literacy of XII IPS 2 students in SMA Negeri 4 Singaraja,(2) there is an increase in results test students write letters anceng discourse short with learning using cooperative learning model make a match. In the first cycle the average test results of student learning is 70.72 and second cycle students' average was 75.15. (3) referred to the results of the questionnaire, students gave a positive response in the first cycle and in the second cycle, students responded were very positively to the cooperative learning model make a matchkeyword : the cooperative learning make a match, a brief discourse, anceng literacy