NUREKSAIN ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RITATKALA PEPARUMAN ADAT RING DESA ADAT SAMPALAN TENGAH, KABUPATEN KLUNGKUNG - ., Luh Km Sri Pramawati; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Kuub Tetilikan puniki matetujon nelatarang (1) soroh anggah ungguhing basa Bali sane kaanggen, lan (2) kaiwangan pangangge anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen ring peparuman adat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskiptif-kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika peparuman adat Desa Adat Sampalan Tengah Kabupaten Klungkung. Penandang tetilikan puniki inggih punika pengangge anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring bebaosan ritatkala peparuman adat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung. Pamupulan data nganggen metode sadu wicara, dokumentasi miwah transkrip. Data tureksa sane kaanggen inggih punika, reduksi data, klasifikasi data, deskripsi miwah tetingkesan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) soroh anggah-ungguhing basa sane kaanggen ring bebaosan peparuman adat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung, minakadi basa alus, basa madia, basa andap. (2) kaiwangan pangangge Anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring bebaosan peparuman adat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung wenten kalih sane kapaanggihin minakadi kaiwangan sangkaning nenten urati sareng pangganggen basa sekadi pamilet tutur, miwah desa, kala, patra, sane kaping kalih kaiwangan ring sajeroning wangun kruna sane kaanggen. Tetilikan puniki prasida ngicenin uger-uger ri tatkala mabebaosan ring peparuman. Kruna jejaton: anggah-ungguhing, peparuman, Desa Adat Sampalan Tengah. Abstrak Penelitian ini bertujuan untuk menjelaskan (1) Jenis anggah-ungguhing basa Bali, (2) Kesalahan peggunaan anggah-ungguhing basa Bali dalam rapat Desa Adat Sampalan Tengah, kabupaten Klungkung. Penelitian ini menggunakan rancangan penelitiian deskriptif-kualitatif. Subjek dalam penelitian ini adalah rapat Desa Adat Sampalan Tengah Kabupaten Klungkung. Objek penelitian ini adalah anggah-ungguhing basa Bali yang digunakan dalam rapat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung. Metode analisis data yang digunakan adalah, reduksi data, klasifikasi data, diskripsi data dan penyimpulan. Hasil yang diperoleh dari penelitian tersebut adalah (1) Jenis anggah-ungguhing basa Bali yang digunakan dalam rapat Desa Adat Sampalan Tengah, Kabupaten Klungkung adalah basa alus, basa madia, basa andap. (2) kesalahan pnggunaan anggah-ungguhing basa yang ditemukan ada dua yaitu, kesalahan karena tidak memperhatikan penggunaan bahasa seperti peserta tutur serta tempat, waktu dan situasi da;am berbicara, yang kedua kesalahan dalam pemillihan suku kata yang sesuai. Penelitian ini dapat memberikan tuntunan dalam berbicara pada saat rapat.Kata Kunci : Anggah-ungguhing, rapat, Desa Adat Sampalan Tengah This study aims to describe (1) kind of anggah-ungguhing basa Bali (2) missaplication of anggah-ungguhing basa Bali that been used in meeting at Sampalan Tengah village. This research using descriptive qualitative. The subject of this research is meetings in Sampalan Tengah village, Klungkung Regency. The object of this research is kind of anggah-ungguhing which use in the meeting of Sampalan Tengah village. The data collected by using interview method, documentation method and transcript method. The method that used data analysis is reduction, classification, descripsion and conclusion. The result of the research such as (1) kind of anggah-ungguhing basa Bali that been used in the meeting at Sampalan Tengah village is basa alus, basa madia and basa andap. (2) The missaplication of anggah-ungguhing basa Bali are two, there are because the participant is not concern to the place, the circumstances, and the last mistake is the selection words that use. This research can guide and provide converse in the meetingskeyword : Anggah-ungguhing, meeting, Sampalan Tengah Village.