SESELEH VARIASI BASA RING DIALEK BALI AGA DESA SERAYA, KECAMATAN KARANGASEM, KABUPATEN KARANGASEM - ., Ni Luh Degeng Ratna Dewi; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd; ., Prof. Dr. I Nyoman Sudiana, M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun variasi basa ring dialek Bali Aga Desa Seraya, Kecamatan Karangasem, Kabupaten Karangasem. (2) utsaha-utsaha sane kalaksanayang mangda dialek Bali Aga ring Desa Seraya kantun kalestariang. Jejering tetilik puniki inggih punika narawakia-narawakia miwah parajana sane wenten ring Desa Seraya, Kecamatan Karangasem, Kabupaten Karangasem. Panandang tetilik puniki inggih punika dialek Bali Aga Desa Seraya, Kecamatan Karangasem, Kabupaten Karangasem. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika (1) kramaning pratiaksa (observasi) (2) kramaning saduwicara (wawancara). Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) reduksi data, (2) pangwedar data, (3) tetingkesan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) Wangun variasi basa ring dialek Bali Aga Desa Seraya, Kecamatan Karangasem, Kabupaten Karangasem punika ring ungkur kruna ngangge vokal a, sakadi (kija= a panjang), miwah nadanyane keras (tinggi). (2) Utsaha-utsaha sane kalaksanayang mangda dialek Bali Aga ring Desa Seraya kantun kalestariang inggih punika krama Desa Seraya puniki stata nyantos benjang pungkur nganggen dialek Bali Aga Desa Seraya puniki yadiastun ring rantauan taler sampun akeh sane menganyam pendidikan ring luar daerah nanging mangda stata nganggen dialek Bali Aga Desa Seraya yening mabebaosan majeng ring krama Desa Seraya. Kata Kunci : Dialek Bali Aga Desa Seraya This research aims to (1) form Bali Aga village dialect Seraya village, Karangasem districts, Karangasem regency. (2) efforts were made to preserve the dialect Bali Aga Seraya village. This research subject is the people in the Seraya village Karangasem districts, Karangasem regency. This research object is Bali Aga village dialect Seraya village, Karangasem districts, Karangasem regency. This study was designed as a qualitative description of the research and the report collection using observation and interview methods. Data analysis methods used are (1) data reduction, (2) data analysis techniques, (3) conclusion. The study findings are (1) the form of dialect Bali Aga village sub-district of Karangasem regency while Karangasem end of a word to use vowel â€œaâ€ like (kijaa = a long) and using a high pitch or intonation high. Efforts to revitalize the village dialect Bali Aga Seraya village still preserved the rural communities while always speaks in dialect Seraya village until whenever despite being aducated outside the region to continue to use the Seraya village dialect.keyword : Dialect Bali Aga village Seraya village