Seseleh Wangun Intrinsik lan Guna Sarat ring Geguritan HIV, AIDS lan NARKOBA pikardin I Ketut Bagiasa, S.Pd. - ., I Wayan Karmadi; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki wantah matetujon anggen nguningin (1) wangun forma ring geguritan HIV AIDS lan NARKOBA, (2) wangun intrinsik ring geguritan HIV AIDS lan NARKOBA, lan (3) guna sarat sane wenten ring geguritan HIV AIDS lan NARKOBA. Tetilik puniki pinaka soroh tetilik sane nganggen rerincikan Deskriptif-kualitatif. Data ring tetilik puniki kaambil saking sinalih tunggil kria sastra Bali purwa marupa geguritan sane mamurda HIV AIDS lan NARKOBA. Ring mupulang data, tetilik puniki nganggen asiki metode inggih punika metode dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen ring tetilik inggih punika (1) reduksi data, (2) Nyajiang data, lan (3) pamicutet. Pikolih tetilik puniki nyihnayang (1) wangun forma inggih punika pada lingsa ring soang-soang pupuh sane wenten ring geguritan HIV AIDS lan NARKOBA. Geguritan puniki kawangun antuk 5 pupuh inggih punika pupuh Pucung, Maskumambang, Sinom, Durma lan Ginada. Ring soang-soang pupuh punika kapolihang kaiwangan panyuratan pada lingsa sakadi: akehan miwah kirangan kecap lan suara vokal sane ring ungkur baris. (2) wangun intrinsik sane wenten ring geguritan HIV AIDS lan NARKOBA wenten kalih inggih punika wangun intrinsik geguritan HIV AIDS lan wangun intrinsik geguritan NARKOBA. Ring geguritan punika wenten kalih carita ingih punika indik HIV AIDS lan NARKOBA. Wangun intrinsik wenten 7 minakadi unteng, rerawatan, lelintihan, wewatekan, pragina, gaya bahasa, lan pabesen. (3) guna sarat sane wenten ring geguritan puniki wenten 3 inggih punika guna sarat Sosial, Moral lan Religius. Makasami guna sarat puniki prasida kaanggen sasuluh ring kauripan puniki. Kata Kunci : forma, intrinsik, guna sarat, geguritan This study aimed to determine (1) the forma structure in geguritan AIDS HIV lan NARKOBA, (2) the intrinsic structure of geguritan HIV-AIDS lan NARKOBA, and (3) the value of geguritan HIV AIDS lan NARKOBA. Data used in this research is qualitative-descriptive data. The data in this study were drawn from literary works in the form of geguritan purwa Bali. In collecting the data, researchers used documentation method. The data analysis used in this study were: (1) data reduction, (2) presentation of data, and (3) conclusion. The results showed (1) the forma structure which pada lingsa in each stanza in geguritan HIV AIDS lan NARKOBA. This geguritan is formed by five stanzas there were pupuh Pucung, Maskumambang, Sinom, Durma, and Ginada. At each stanzas there were errors in the writing of pada lingsa like most or less wanda (kecap) and the vocal sounds that exist in each row. (2) the intrinsic structure of the geguritan HIV AIDS lan NARKOBA, there were structure geguritan of HIV AIDS and structure geguritan of NARKOBA. In this geguritan there were two stories, about HIV AIDS and drugs. There were 7 intrinsic structures that theme, background, plot, characterization, character, style and mandate. (3) in this geguritan there were three values: social values, moral and religious. From all those values is very important to use as a benchmark in life.keyword : forma, intrinsic, value, geguritan