MODEL PAPLAJAHAN INOVATIF MASERANA KARTU AKSARA KAANGGEN NINCAPANG KAWAGEDAN NGWACEN AKSARA BALI SISIA KELAS VII C SMP NEGERI 3 SINGARAJA - ., Putu Eka Perdiana Dewi; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nelatarang indik (1) pamargin paplajahan ngwacen aksara Bali nganggen model paplajahan inovatif masarana kartu aksara ring sisia kelas VII C SMP Negeri 3 Singaraja, (2) kawagedan ngwacen aksara Bali sisia kelas VII C SMP Negeri 3 Singaraja lan (3) penampen sisia indik ngawigunayang model paplajahan inovatif masarana kartu aksara. Palihan tetilikan puniki inggih punika penelitian tindakan kelas (PTK). Jejering tetilikan puniki inggih punika sisia lan guru basa Bali kelas VII C SMP Negeri 3 Singaraja. Panandang tetilikan puniki inggih punika model paplajahan inovatif masarana kartu aksara lan kawagedan sisia ngwacen aksara Bali. Tetilik puniki nganggen tigang piranti mupulang data minakadi piranti pratiyaksa anggen nguningin pamargin paplajahan, lan piranti tes anggen nguningin pikolih ngwacen aksara Bali, lan piranti angket/kuisioner anggen nguningin penampen sisia indik model paplajahan inovatif masarana kartu aksara. Tetilikan puniki katureksain nganggen kalih teknik analisis data inggih punika deskriptif kualitatif lan deskriptif kuantitatif. Pikolih tetilik puniki inggih punika: (1) pamargin paplajahan ngwacen aksara bali nganggen model paplajahan inovatif masarana kartu aksara, (2) pikolih tes kawagedan sisia ring siklus I ngamolihang 2.635 (36,11% ) nincap dados 2934 (88,88%) ring siklus II. (3) rerata penampen sisia indik kawentyenan model paplajahan inovatif masarana kartu aksara inggih punika 14,89. Prasida kacutetang ngawigunayang model paplajahan inovatif masarana kartu aksara prasida nincapang kawagedan sisia ngwacen aksara Bali lan penampen sisia becik pisan ri kala nyarengin paplajahan antuk model paplajahan inovatif masarana kartu aksara. Kaaptiang tetilik puniki mawiguna majeng ring para guru, para sisia miwah penilik-penilik siosan.Kata Kunci : paplajahan inovatif, ngwacen, aksara Bali. This study aimed at describing (1) the implementation of innovative learning model called AksaraCard in the learning process of reading aksara Baliin SmpNegeri 3 Singaraja Class VII C. (2) the students’ability of reading aksara Bali, in SmpNegeri 3 Singaraja Class VII C and (3) students responses about the implementations of Aksara Card. This study was action research study (PTK). The subjects of this study were the students and teacher Bali languange of Smp Negeri 3 Singaraja Class VII C. The object was the implementation of Aksara Card and the students’ ability in reading aksara Bali. This study used three kinds of data collection methods namely observation to realized the learning activity, reading test to determine the students‘ ability in reading aksara Bali and questionnaire to find out the students’ responses about the implementation of Aksara Card. This study employed two analysis data techniques namely descriptive qualitative and quantitative techniques. The finding showed that: (1) The implementation of innovative learning model called Aksara Card in the process of learning reading aksara Bali. (2) The result of students’ ability in reading aksara Bali at the first circle showed that 2.635 (36, 11%) increasedin the second circle become 2.934 (88, 88%). (3) The average responses of the students about the implementation of Aksara Card is 14, 89. From these findings, it can be conclude that the implementation of Aksara Card could increase the students’ ability in reading aksara Bali. Moreover the students’ responses were very supported in the learning process. Based on the study above, the writer could expect that, this study will had a significant effect toward the teachers, students and other researchers.keyword : Innovative learning, reading, aksara Bali