SESELEH TATA WANGUN RING JERONING PUPULAN SATUA BAWAK DASA TALI DOGEN - ., I Wayan Putu Widiana; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum.; ., I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk menjelaskan (1) unsur intrinsik yang terkandung dalam buku kumpulan cerpen Dasa Tali Dogen yang berjudul Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine (2) unsur ekstrinsik yang terkandung dalam buku kumpulan cerpen Dasa Tali Dogen yang berjudul Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine. Penelitian ini menggunakan rancangan penelitian deskriftif kualitatif. Subjek dalam penelitian ini adalah buku kumpulan cerpen Dasa Tali Dogen. Yang menjadi objek dalam penelitian ini yaitu analisis unsur intrinsik dan analisis unsur ekstrinsik. Dalam mengumpulkan data peneliti menggunakan kartu data. Metode yang dipakai dalam penelitian ini adalah dengan menggunakan metode kepustakaan. Hasil yang peneliti dapatkan dalam penelitian ini adalah (1) unsur intrinsik dan (2) unsur ekstrinsik. (1) unsur intrinsik yang ada dalam buku kumpulan cerpen Dasa Tali Dogen yang berjudul Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine adalah tema, alur, tokoh, latar, dialog, sudut pandang dan amanat. (2) unsure ekstrinsik yang ada dalam buku kumpulan cerpen Dasa Tali Dogen yang berjudul Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine adalah siapa pengarangnya, kapan karya sastra dibuat, tujuan dibuatnya karya sastra dan selera masyarakat pembaca. Karena skripsi ini menggunakan bahasa Bali, maka dibawah ini dilampirkan abstrak berbahasa Bali. Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) wangun intrinsik sane wenten ring buku pupulan satua bawak Dasa Tali Dogen minakadi satua sane mamurda Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine lan (2) nlatarang wangun eksrinsik sane wenten ring buku pupupulan satua bawak Dasa Tali Dogen sane mamurda Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriftif kualitatif. Sane dados jejering ring tetilikan puniki inggih punika buku pupulan satua bawak Dasa Tali Dogen. Penandang tetilik ring tetilikan puniki inggih punika seseleh wangun intrinsik lan wangun ekstrinsik. Rikala mupulang data piranti sane keanggen penilik inggih punika kartu data. Tetilikan puniki nganggen kramaning mupulang data inggih punika kramaning cakepan utawi metode kepustakaan. Pikolih sane penilik polihang rikalaning nilik buku pupulan satua bawak Dasa Tali Dogen inggih punika (1) wangun intrinsik lan (2) wangun ekstrinsik. (1) wangun intrinsik sane wenten ring jeroning buku pupulan satua bawak Dasa Tali Dogen sane mamurda Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine inggih punika inggih punika unteng, lelampahan carita (alur), pragina (penokohan), latar utawi setting, bebaosan (dialog), sudut pandang, piteket lan (2) wangun ekstrinsik sane wenten ring jeroning buku pupulan satua bawak Dasa Tali Dogen sane mamurda Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine inggih punika sapasira pangawinyane, sane pidan karya sastra punika kakaryanin, tatujon kakardi karya sastra, lan sesenengan pangwacen.Kata Kunci : unsur intrinsik, unsur ekstrinsik, cerpen This study aims to describe (1) the intrinsic elements contained in a book collection of short stories Dasa Tali Dogen entitled Mara Lima Bulan Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine (2) the extrinsic elements contained in the book collection of short stories Dogen Dasa Tali Dogen entitled Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine. This study used a qualitative descriptive research design. Subjects in this study is the book collection of Dasa Tali Dogen. Which is the object of this research is the analysis of elements of intrinsic and extrinsic element analysis. In the researcher collected data using a data card. The method used in this research is to use the method of literature. Researchers get results in this study are (1) an intrinsic element and (2) extrinsic elements. (1) that there is an intrinsic element in the book of short stories Dasa Tali Dogen en strap Dogen entitled Mara Lima Bulan Mara, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine is the theme, plot, characters, setting, dialogue, viewpoint and mandate. (2) extrinsic elements are there in a book of short stories Dasa Tali Dogen entitled Mara Lima Bulan, Mara Teka, Tusing Madaya, Mindang Batu, Kobaran Apine is who the author, when literature was made, the purpose of the literature and tastes of the reading public.keyword : elements of intrinsic, extrinsic elements, short story