SESELEH WANGUN INTRINSIK LAN SOSIOLOGI KRIYA SASTRA RING PUPULAN SATUA BAWAK LAWAR GOAK PAKARDIN I KETUT RIDA - ., I Komang Astu Purnadhita; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang (1) wangun intrinsik, lan (2) sosiologi kriya sastra ring pupulan satua bawak Lawar Goak. Jejering tetilikan puniki inggih punika pupulan satua bawak Lawar Goak. Panandang tetilikannyane inggih punika wangun intrinsik lan sosiologi kriya sastra. Ring tetilik puniki nganggen tetilik deskriptif kualitatif lan nganggen metode dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen inggih punika analisis kualitatif, pah-pahannyane (1) reduksi data, (2) penyajian data, lan (3) verifikasi. Kawentenan wangun intrinsik punika wenten nemnem inggih punika unteng, rerawatan, lelintihan, pragina lan wewatekan, pagenahan sang pengawi, lan piteket. Samian wangun intrinsik puniki prasida kepanggihin ring pupulan satua bawak Lawar Goak. Sosiologi kriya sastra pamekas pikobet sosial sane kepanggihin ring pupulan satua bawak Lawar Goak wantah pepitu inggih punika ring satua bawak Kandik Tikul wenten kemiskinan. Satua bawak Es Rujak wenten kemiskinan lan disorganisasi keluarga. Satua bawak Sekar Jepun wenten disorganisasi keluarga. Satua bawak Katuminan wenten disorganisasi keluarga, delinkuensi anak-anak, lan kejahatan. Satua bawak Punyah wenten alkoholisme, kejahatan, pelanggaran ring norma-norma para jana. Satua bawak Lawar Goak wenten kemiskinan. Satua bawak Ambengan Puun wenten pikobet lingkungan hidup. Satua bawak Matemu Ring Kutampi wenten disorganisasi keluarga lan pelanggaran ring norma-norma para jana. Cutetnyane pupulan satua bawak Lawar Goak puniki sampun kawangun olih wangun sane jangkep tur sosiologi kriya sastra pamekas pikobet sosial sane pinih akeh kapanggihin inggih punika pikobet disorganisasi keluarga. Dumogi pikolih tetilikan puniki prasida mawiguna majeng ring Pembina basa Bali pamekasnyane ring satua bawak. Kata Kunci : Satua bawak, intrinsik, sosiologi sastra This research aimed to describe (1) intrinsic structure and (2) sociology of literature in th collection of Lawar Goak short story. This research subject was a collection of Lawar Goak short story. Object of this research was intrinsic structure and sociology of literature in the collection of Lawar Goak short story. It was designed as a qualitative descriptive research and data collection done by using the documentation method. Methods of data analysis were qualitative analysis with stages (1) data reduction, (2) presentation of data, and (3) verification. There are six kinds of intrinsic structure, namely, theme, background, plot, character and characterization, the angle of view, and advice. In collection of Lawar Goak short story, 7 social problems encountered in Kandik Tikul short stories containing poverty. In the Es Rujak short story contained poverty and family disorganization. Sekar Jepun short stories contained family disorganization. In Katuminan short story contained family disorganization, children's violation, and crime. In Punyah short story contained alcoholism, crime, and violation of norms in society. In Lawar Goak short story contained poverty. In Ambengan Puun short story contained environmental problems. And in Matemu Ring Kutampi short story contained family disorganization and violation of norms in society. We can conclude this collection of Lawar Goak short story containing elements of short story corresponding to structure of short stories and sociology of literature in particular social problem of family disorganization. The results of this study can be useful for language development Bali, especially in the short story.keyword : Short Story, intrinsic, sociology literature