NGAWIGUNAYANG MEDIA AUDIO-VISUAL ANGGEN NINCAPANG KAWAGEDAN NEMBANGANG PUPUH SINOM RING SISIA KELAS XI IBB 2 SMA NEGERI 3 SINGARAJA - ., Ni Luh Astini; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon mahbahang (1) runtutan pamargin pamalajahan sane patut sajeroning ngawigunayang media audio-visual anggen nincapang kawagedan nembangang pupuh Sinom ring sisia kelas XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja, (2) ngawigunayang media audio-visual prasida nincapang kawagedan nembangang pupuh Sinom ring sisia kelas XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja, miwah (3) panampen sisia ring kawentenan media audio-visual anggen nincapang kawagedan nembangang pupuh Sinom ring sisia kelas XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja. Wangun tetilikan wantah tetilikan tindakan kelas sane nganggen 2 siklus. Jejering tetilikannyane guru lan sisia kelas XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja. Panandang tetilikan wantah runtutan pamargin pamalajahan, kawagedan, miwah panampen sisia. Pamupulan data nganggen kramaning praktiasa, tes, angket/kuesioner, sadu wicara. Tata cara data tureksa sane kaanggen inggih punika analisis kuantitatif miwah analisis kualitatif. Pikolih tetilikan nyantenang (1) runtutan pamargin pamalajahan sane patut sajeroning ngawigunayang media audio-visual sakadi, (a) guru mahbahang materi ngenenin puisi Bali Tradisional, (b) guru ngedengang video anak nembangang pupuh Sinom, (c) guru nyarengin sisia mauruk nembangang pupuh Sinom, (d) guru nakenang pikobet sane kapanggihin sisia, (e) guru ngicenin panampen anggen muputang pikobet sane kapanggihin sisia. (2) ngawigunayang media audio-visual prasida nincapang kawagedan nembangang pupuh Sinom ring sisia kelas XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja ngranjing ring sesengguh becik antuk rerata 88,19 lan (3) panampen sisia ring kawentenan media audio-visual anggen nincapang kawagedan nembangang pupuh Sinom ngranjing ring sesengguh lintang positif antuk rerata 47,61. Mangda kawagedan sayan nincap, sisia kaaptiang sering mauruk.Kata Kunci : media audio-visual, nembangang pupuh Sinom. This study aimed to describe (1) measures effective to learning the use of audio-visual media to enhance the ability of singing pupuh Sinom in class XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja, (2) the use of audio-visual media is able to enhance the ability of singing pupuh Sinom, (3) student opinion of the audio-visual media to enhance the ability of singing pupuh Sinom. This study is designed in the form of classroom action research using 2 cycles. Subjects in this study are teachers and students in class XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja. The object of research is learning steps, abilities/skills, and students opinion. Collecting data using the method of observation, tests, questionnaires/questionnaire, and interviews. Analysis of the data used is the analysis of quantitative and qualitative analysis. These results of the research (1) measures effective to learning the use of audio- visual media such as: (a) teacher explains the material of the poem Bali Traditional, (b) teacher shows a video someone singing pupuh sinom, (c) teacher accompanying the students to practice singing pupuh sinom, (d) the teacher asks problems encountered by students, (e) teacher give solutions to solve the problems experienced by students. (2) the use of audio-visual media to enhance the ability of singing pupuh Sinom in class XI IBB 2 SMA Negeri 3 Singaraja entered in good categories with an average score of 88.19. (3) students opinion with the audio-visual media to enhance the ability of singing pupuh Sinom entered the category of very positive with an average of 47.61. Suggestions on this research is the ability already owned are oftenly trained to improve the skill.keyword : audio-visual media, singing pupuh Sinom.