KAWENTENAN ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RING NASKAH DRAMA "I GODOGAN" SAKING KELAS 3A LAN 5A JURUSAN PENDIDIKAN BASA BALI WARSA 2015/2016 - ., Kadek Moni Ratningsih; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum.; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilik puniki matetujon nelatarang indik 1) Soroh anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring naskah drama â€œI Godoganâ€ saking mahasisia Jurusan Pendidikan Bahasa Bali warsa 2015/2016 2) Kawentenan anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring naskah drama â€œI Godoganâ€ saking mahasisia Jurusan Pendidikan Bahasa Bali. Penandang ring tetilikan puniki inggih punika Anggah-ungguhing basa ring naskah drama â€œI Godoganâ€. Tetilikan puniki nganggen palihan deskriptif kualitatif. Ri kala mupulang data, penilik nganggen kramaning studi pustaka miwah kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kalaksanayang inggih punika inggih punika (1)Reduksi Data, (2) Soroh Data, (3) Deskripsi Data, (4) Panyutetan. Soroh anggah-ungguhing basa Bali ring naskah drama â€œI Godoganâ€ wenten 4 inggih punika basa alus (lengkara alus singgih lan lengkara alus sor), basa madia (lengkara alus madia), basa andap (lengkara andap), lan basa kasar (lengkara kasar). Kawentenan basa Bali sane kaanggen ring naskah drama â€œI Godoganâ€ punika wenten 10 kaiwangan bebaosan saking I Godogan. Kaiwangan ri tatkala mabebaosan punika santukan nenten manutnyane basa sane kaanggen majeng sang sane kaajak mabebaosan. Taler nenten nguratiang panganggen basa lan anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen mabebaosan. Cutetnyane drama â€œI Godoganâ€ puniki medaging anggah-ungguhing basa sane patut. Tetilikan punika mangda prasida uning kawigunan anggah-ungguhing basa ri tatkala mabebaosan taler pinaka sasuluh ring kahuripan maparajana. Kata Kunci : Anggah-ungguhing, Basa Bali, Drama. This study aims to explain about the kind of Bali language levels in the plays "I Godogan" of students from the Department of Language Education Bali in 2015/2016. Usage levels bali existing language in the plays "I Godogan" of students from the Department of Language Education Bali in 2015/2016. This research uses descriptive qualitative research design. In collecting the data, researchers used a method study the literature and documentation methods. Inspection data is undertaken of data reduction, data classification, description of the data and conclusions. Type bali language level in the plays "I Godogan" No 4, namely base Alus (sentences and sentences Alus Alus singgih sor), alkaline madia (alus sentence madia), alkaline andap (andap sentence), and alkaline rude (harsh sentences). Bali language used in the plays I godogan There are 10 dialog shortage of â€œI Godoganâ€. Error dialogue that because the language used is not in accordance with the speaker. And do not pay attention to the use of language and level of language used in dialogue bali. In conclusion, â€œI Godoganâ€ drama is already using the correct language level. This research is used in order to determine the benefits of the current language level dialogue and as guidance in social life.keyword : Speech Level, Bali language, Drama.