PARIPOLAH GURU SAJERONING NGANGGEN KAWAGEDAN NGAMARGIANG VARIASI PANGAJAH-AJAH RING MATERI NYURAT AKSARA BALI KAPAIKETANG SARENG PANGRESEP SISIA KELAS X-4 SISIA SMA NEGERI 1 BANJAR - ., Putu Agus Eka Pradnyana; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd; ., Prof. Dr. I Made Sutama,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2015)
Tetilikan puniki matetujon Nguningin indik (1) paripolah guru sajeroning nganggen kawagedan ngamargiang variasi pangajah-ajah ring materi nyurat aksara Bali ring kelas X-4 SMA Negeri 1 Banjar (2) pangeresep sisia kelas X-4 SMA Negeri 1 Banjar sausan kaajahin nyurat aksara Bali kacingakin saking pikolih pepintonan sane kamargiang (3) pikobet lan utsaha guru anggen nepasin pikobet ri kala nganggen kawagedan ngamargiang variasi pangajah-ajah ring materi nyurat aksara Bali kelas X-4 SMA Negeri 1 Banjar. Jejering tetilikan puniki paripolah guru sane ngajahin basa Bali lan sisia kelas X-4 ring SMA Negeri 1 Banjar. Penandang tetilikan puniki paripolah guru nganggen kawagedan ngamargiang variasi pangajah-ajah. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif kuantitatif. Tetilik puniki nganggen tiga kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning pratiaksa 2) kramaning saduwicara 3) kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) reduksi data, (2) klasifikasi data, (3) deskripsi data, (4) interpretasi data, (5) panyutet. Pikolih tetilikan puniki inggih punika 1) paripolah guru sajeroning nganggen kawagedan ngamargiang variasi pangajah-ajah ring materi nyurat aksara Bali kapaiketang sareng pangeresep sisia kelas X-4 SMA Negeri 1 Banjar wenten kalih pahannyane sane kaanggen minakadinyane: kawagedan ngamargiang variasi, kawagedan nganggen pola interaksi, pikolih pangeresep sisia kacingak saking pepintonannyane sane wantah 8 sisia sane nenten lulus, sisia sane lulus 20 sisia. Pikolih rata-rata bijinyane 75,3. pikobet lan utsaha guru anggen nepasin pikobet ri kala nganggen kawagedan ngamargiang variasi pangajah-ajah 1) piranti peplajahan utsahanyane nganggen piranti tiosanKata Kunci : Paripolah, pangeresep, pikobet lan utsaha This research aims at describing (1) teacher’s behavior in creating the variation skill towards the students of X-4 SMA Negeri 1 Banjar. (2) the students’ ability to perceive the lesson after being taught in writing the Balinese Sanskrit letters and being evaluated. (3) the teacher’s problems and efforts in handling the creation of variation skill towards the students of X-4 SMA N 1 Banjar in writing Balinese Sanskrit letters. The research subject was the teacher and students of X-4 SMA N 1 Banjar. The research object was the teacher’s behavior and the students’ ability in perceiving the lesson materials in writing the Balinese Sanskrit letters. This was a descriptive qualitative and quantitative research. The data collection used was observation and interview. The data analysis was (1) data reduction, (2) data classification, (3) data description, (4) data interpretation, (5) conclusion. The result of the study was (1) the teacher’s behavior in creating variation skill on writing Balinese letters in relation with the X-4 students’ ability of SMA N 1 Banjar are divided into two such as (1) the variation of teaching style, (2) the variation of interaction pattern. The evaluation result showed that 8 students were failed and 20 students were passed. The average mark of the students were 75,3. The problems and efforts encountered by the teacher in creating the variation skill was the lack of media variation in the learning process.keyword : Behavior, students’ ability, problems and efforts.