NUREKSAIN SESURATAN PIDARTA MANUT ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI SISIA KELAS X2 BAHASA SMA NEGERI 3 SINGARAJA - .,; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd (Jurnal Pendidikan Bahasa Bali Undiksha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) kawagedan sisia kelas X2 Bahasa SMAN 3 Singaraja nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali, (2) kaiwangan-kaiwangan sisia kelas X2 Bahasa SMAN 3 Singaraja nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali, miwah (3) pikobet sane kapanggihin para sisia kelas X2 Bahasa SMAN 3 Singaraja nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kuantitatif-kualitatif. Subjek ring tetilikan puniki sisia kelas X2 Bahasa SMA Negeri 3 Singaraja. Objek tetilikan inggih punika kawagedan, kaiwangan, miwah pikobet sane kapanggihin sisia kelas X2 Bahasa SMA Negeri 3 Singaraja nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali. Pamupulan data nganggen kramaning penugasan miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane manggen ingih punika analisis kualitatif miwah analisis kuantitatif antuk pamargi (1) reduksi data, (2) deskripsi data, (3) klasifikasi data, lan (4) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) kawagedan sisia kelas X2 Bahasa SMA Negeri 3 Singaraja nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali ngranjing ring sesengguh becik antuk rerata 70,4. (2) kaiwangan sisia nyurat teks pidarta manut anggah-ungguhing basa Bali wenten kekalih: (a) kruna sane kanggen miwah (b)paiketan kuub lengkara. (3) pikobet sane kapanggihin sisia nyurat teks pidarta manut nganggen angah-ungguhing basa Bali inggih punika (a) kaweruhan basa Bali, (b) kaweruhan kosabasa Bali, (c) kaweruhan basa Bali alus, (d) buku indik pangajah-ajahan basa Bali sane kirang, (e) daging plajahan basa Bali sane meweh, miwah (f) wangun pidarta. Piteket ring tetilikan puniki mangda pikobet sane kapanggihin sayuakti katepasin antuk nelebin peplajahan basa Bali Kata Kunci : teks pidarta, anggah-ungguhing basa Bali The purpose of this research is to describe (1) to determine the student's tenth grade at SMAN 3 Singaraja ability to write a speech using anggah-ungguhing basa Bali, (2) to know the mistakes tenth grade students at SMAN 3 Singaraja in writing speech using anggah-ungguhing basa Bali, (3) to know the problems tenth grade student at SMAN 3 Singaraja in writing speech using anggah-ungguhing basa Bali. This research is using deskriptif kualitatif-kuantitatif. The subject is tenth grade student in bahasa department at SMAN 3 Singaraja. The object is ability, mistakes and problems which are owned in tenth grade bahasa depatment student at SMAN 3 Singaraja writing speech using anggah-ungguhin basa Bali. Data collected by using the assignment method and interview. Data analysis method used is the analysis of qualitative and quantitative analysis. The Phase : (1) data reduction, (2) data descriptions, (3) data classification, and (4) conclusion. The result if this research is (1) the ability tenth grade bahasa department at SMAN 3 Singaraja writing speech using anggah-ungguhin basa Bali is well with 70,4 average score, (2) the student mistakes in writing speech using anggah-ungguhing basa Bali is (a) diction and (b) content. (3) The problems in writing speech using anggah-ungguhin basa Bali is (a) experienced on bali langguage, (b) experienced of vocabulary, (c) mastery of bali alus langguage, (d) books about how to make speech using anggah-ungguhin basa Bali, (e) the lesson of Bali langguage id to difficult (f) not yet understood about rules to make a speech. suggestion from this study that the constraints experienced, should continue to be followed up with Balinese language learning more enterprising and persevering. keyword : Speech, Anggah-ungguhin basa Bali